Ασυμβίβαστος
Από τότε που βαρέθηκα να ψάχνω, έμαθα να βρίσκω..
04 Αυγούστου 2010, 17:21
Εξειδίκευση


Σαν εξειδίκευση ορίζεται η ειδική γνώση και η ικανότητα να αποφέρεις εξαιρετικά αποτελέσματα σε ένα συγκεκριμένο και στενά προσδιορισμένο πεδίο. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία αναλύεται σε βήματα και κάθε βήμα ολοκληρώνεται από ΕΝΑ άτομο, το οποίο έχει ειδικευτεί να κάνει αυτή τη δραστηριότητα.

Στον τομέα της πληροφορικής, η εξειδίκευση υπάρχει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη. Υπάρχει ειδικός στα συστήματα, στις βάσεις δεδομένων, στα applications κοινώς προγράμματα με αντίστοιχη εξειδίκευση σε κάθε επιμέρους λογισμικό, στο Hardware, στα ηλεκτρονικά, στα πάντα.

Στην Ελλάδα ευτυχώς ή δυστυχώς έχουμε μάθει λίγο από όλα. Η εργασία μου είναι στις βάσεις δεδομένων, αλλά δεν γνωρίζω μόνο Oracle, αλλά τουλάχιστον MSSQL, Sybase, MySQL καθώς και μικρότερες βάσεις δεδομένων. Φυσικά γνωρίζω και από λειτουργικά συστήματα, από προγράμματα backup και έχω και κάποιες γνώσεις στα δίκτυα και στο hardware.

Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε προβλήματα που βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα στην 1Ελλάδα. Τα forum, καλή ώρα όπως του ΜΗ, είναι μία καλή λύση, για πληροφορίες και διάφορες ιδέες για το εκάστοτε πρόβλημα. Σε ένα από αυτά που αντιμετώπισα, ήθελα να στήσω μία βάση σε ένα παλαιό λειτουργικό σύστημα. Στην πορεία βρήκα προβλήματα που δεν υπήρχαν ούτε καν στα συνηθισμένα καταγεγραμμένα προβλήματα. Για αυτό λοιπόν άνοιξα ένα θέμα σε ένα forum και έδωσα με λεπτομέρειες τα προβλήματα που αντιμετώπισα. Προς μεγάλη μου έκπληξη οι απαντήσεις ήρθαν άμεσα, άλλοι απαντώντας αποκλειστικά στο forum, άλλοι με προσωπικό μήνυμα. Σε ένα Π.Μ. ο T.B. guru του χώρου, με ρώτησε με λεπτομέρειες, γιατί δεν δοκιμάζω εναλλακτικούς τρόπους εγκ/σης, όπως ένα άλλο λειτουργικό σύστημα ή γιατί δεν ρωτάω τον ειδικό του λειτουργικού και τον ειδικό των filesystems, να μου προτείνουν μία λύση. Του εξήγησα με τα περιορισμένα Αγγλικά μου ότι στην Ελλάδα οι ειδικοί είναι ελάχιστοι και πληρώνονται αδρά, οπότε λίγο πολύ είμαστε υποχρεωμένοι για να είμαστε ανταγωνιστικοί να καλύπτουμε ένα ευρύτερο φάσμα γνώσεων και εμπειριών.

Όταν ο πελάτης πληρώνει, είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε τον τρόπο.

2

Στο εξωτερικό η εξειδίκευση χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό. Σε μία εταιρεία που είχα επισκεφθεί, με νοοτροπία εξωτερικού, είχε εμφανιστεί ένα πρόβλημα στη βάση, με το πρόγραμμα που έπαιρνε backup. Όταν εστίασα στο πρόβλημα κατάλαβα πως η πρόωρη αναβάθμιση του Software του Backup προγράμματος, δεν ήταν συμβατο με την βάση δεδομένων. Μίλησα αρχικά με το Administrator του συστήματος που ήταν στην Ελβετία, πάλι καλά μεσω e-mails, μετά με τον υπεύθυνο του συγκεκριμένου προγράμματος από το Βέλγιο, μετά με τον υπεύθυνο του A.D. (Active Directory), όπου μου έδωσε δικαιώματα για χρήση του Server και μετά με τον εκπροσωπό τους από το Ντουμπάι, Ινδό στην καταγωγή τεχνικό.

Τα όρια που λειτουργούν στο εξ. είναι απίστευτα. Ότιδήποτε ξεφεύγει από την εργασία τους δεν το αγγίζουν. Όσο και αν είναι ανεπιθύμητο, αυτό είναι το μέλλον. Εκεί θα στραφούμε όλοι, ακόμα και η Ελλάδα έστω και ετεροχρονισμένα.

Τα κορυφαία επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν σε μία πενταετία, δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι θα είναι η εξειδίκευση, της εξειδίκευσης, ω εξειδίκευση!


"Εξειδίκευση είναι η διέξοδος της άγνοιας προς μίαν κατεύθυνσιν". Εμμ. Ροΐδης.

5 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Hastaroth (05.08.2010)
1.Δέν νομίζω ότι ο ορισμός τής εξειδίκευσης που έδιδε ο συγγραφεύς και λόγιος Εμμανουήλ Ροϊδης,ζήσας σε μιά εποχή που ακόμα και στο εξωτερικό η εξειδίκευση ήταν ακόμα στα σπάργανα ώς έννοια,είναι η σωστή.Αλλωστε ο Ροϊδης δέν είχε ειδικευτεί σε κάτι,ώστε να ξέρη την σημασία τής εξειδίκευσης.

2.Η εξέλιξη τών επιστημών και τής τεχνολογίας είναι τέτοια που το να εξειδικεύεται κάποιος σέ έναν τομέα είναι όχι απλά αναπόφευκτο αλλά και λογικό επακόλουθο.Δέν μπορεί πλέον π.χ. ένας γιατρός να είναι ταυτόχρονα ορθοπεδικός,παθολογοανατόμος,μικροβιολόγος,λοιμωξιολόγος,ουρολόγος κλπ κλπ.Αλλά ακόμα και σε μιά ειδικότητα πάλι οι διαθέσιμες γνώσεις είναι τόσες πολλές που δέν μπορεί να τίς έχη όλες ένας άνθρωπος-π.χ. ένας παθολογοανατόμος δέν μπορεί πλέον να ξέρη τά πάντα γιά τό αίμα,το σηκώτι,τα νεφρά κλπ,γι'αυτό υπάρχουν κι'εκεί ειδικοί που πρέπει να συνεργάζωνται μεταξύ τους.
Αυτό βέβαια δέν σημαίνει ότι κάθε ειδικός πρέπει να είναι κλεισμένος στό καβούκι του και να μήν επικοινωνή με κανέναν άλλον,ή να μήν έχη έστω μιά αμυδρή ιδέα τού τί κάνουν οι άλλοι ειδικοί με τούς οποίους επίσης θα κληθή να συνεργαστή.

Ο Θαλής ο Μιλήσιος κάτι ήξερε που είπε "πάν μέτρον άριστον".Από το "ξέρω λίγο απ'όλα" μέχρι το "ξέρω μόνο αυτό και τίποτε άλλο",τό καλύτερο είναι το "ξέρω αρκετά γιά όλα,μα πιό πολλά γι'αυτό στο οποίο αφοσιώθηκα"....

StavmanR (05.08.2010)
Χαίρετε, Τάσο και Αλβέρτο :)

Πιστεύω ότι η εξειδίκευση είναι από τις μεγαλύτερες απάτες του ανθρώπου. Και το διαπιστώνει κανείς σε καθημερινό επίπεδο.

Είναι δυνατόν να είναι κανείς ιατρός χωρίς να γνωρίζει στατική και δυναμική μηχανική (μυοσκελετικό), υδραυλική ανοιχτών και κλειστών αγωγών (κυκλοφορικό), τριχοειδή φαινόμενα (αιμοστατικό), στατικά δικτυώματα γραμμικών φορέων (οστά και αρθρώσεις), οργανική και ανόργανη χημεία (πεπτικό), ψυχολογία (ανώτερο νευρικό) και όλα τα συναφή;

Είναι δυνατόν να είναι κάποιος δικηγόρος και να μην γνωρίζει μαθηματικά, μηχανική, οικονομολογία, κοινωνιολογία, δίκαιο κλπ.;

Αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας είναι μία κακοποίηση των επιστημών. Είναι μία εφαρμογή συμπιεσμένης εμπειρίας χωρίς καμία θεωρητική έρευνα. "Όταν ο ασθενής έχει πυρετό, πόνο στο στομάχι και ιδρώνει, έχει γαστρεντερίτιδα. Δώστου 300 mg αντιβίωση και μία δίαιτα.". Ετούτο είναι η εξειδίκευση. Πινακοποίηση και φορμαλισμός των πάντων. Δεν υφίσταται έρευνα -που αποτελεί βασικό μέρος των επιστημών- μήτε και ουσιαστική ανάλυση των δεδομένων.
Ρωτήστε κάποιον φυσικοθεραπευτή αν είναι απαραίτητη η γνώση μηχανικής στην καθημερινή τους εργασία, όταν το μυοσκελετικό σύστημα αντιμετωπίζεται επιστημονικά ως μηχανικό σύστημα. Αν πρέπει να γνωρίζει δίκαιο ώστε να γνωρίζει τα όρια στα οποία πρέπει να κινείται. Αν πρέπει να γνωρίζει ψυχολογία, όταν ασχολείται καθημερινά με πονεμένους ανθρώπους που eεμφανίζουν τάσεις παραίτησης. Αν πρέπει να έχει γνώσεις ιατρικής καθώς θα βρεθεί σε καταστάσεις που δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης.

Μα το σημαντικότερο είναι πως η επιστήμη είναι μία. Οι επιμέρους κλάδοι είναι μία εμπειρική οργάνωση της επιστήμης, μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι αδύνατο να είσαι επιστήμων αν δεν γνωρίζεις έστω κι απλά μαθηματικά, ακόμη κι αν θέλεις να γίνεις σεφ. Θα γίνεις ένας αξιόλογος εμπειροτέχνης μάγειρας, με νόστιμα φαγητά, αλλα μακριά από κάθε επιστημονική προσέγγιση.

Kαλό απόγευμα :)
DemetresOpc (06.08.2010)
Αν η επικοινωνία είναι άριστη τότε και εξειδίκευση θα μπορεί να κάνει αυτό για το οποίο φτιάχτηκε..
Αλλά η επικοινωνία για να είναι άριστη προϋποθέτει να γνωρίζεις αυτά που λέει ο άλλος..οπότε πάει και η εξειδίκευση..
Βέβαια μπορείς να φτιάξεις έναν κοινά αποδεκτό κώδικα(γλώσσα).
Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει η γλώσσα να είναι άριστη(πράγμα αδιανόητο)

Οπότε η εξειδίκευση είναι καταδικασμένη λόγω της λανθάνουσας κατάστασης που βρίσκεται η ανθρώπινη φύση..

Ένας τρόπος υπάρχει να λυθεί/διορθωθεί αυτή η κατάσταση νομίζω και αυτός είναι η καλή θέληση από όλες τις πλευρές..

γειά σας παιδιά..
Hastaroth (06.08.2010)
Σταύρο,το θέμα δέν είναι άν ένας γιατρός πρέπη να έχη π.χ. γνώσεις στατικής μηχανικής,αλλά πόσες γνώσεις στατικής μηχανικής πρέπει να έχη-σέ πόσο βάθος και με πόση λεπτομέρεια πρέπει να ξέρη στατική μηχανική δηλαδή.

Μέ την δική σου συλλογιστική,δέν χρειάζομαι έναν αρχιτέκτονα γιά να σχεδιάση τόν φέροντα οργανισμό τού σπιτιού μου,αλλά έναν γιατρό,αφού και αυτός ξέρει στατική μηχανική στόν ίδιο βαθμό.

Επίσης δέν χρειάζομαι έναν δικηγόρο γιά να με υπερασπιστή σε μιά δίκη,αλλά έναν πιλότο,αφού και αυτός -βάσει τής δικής σου συλλογιστικής- ξέρει νομικά στόν ίδιο βαθμό.

Εγραψα,σάν κατάληξη στό προηγούμενο σχόλιό μου ότι:
Από το "ξέρω λίγο απ'όλα" μέχρι το "ξέρω μόνο αυτό και τίποτε άλλο",τό καλύτερο είναι το "ξέρω αρκετά γιά όλα,μα πιό πολλά γι'αυτό στο οποίο αφοσιώθηκα"....

Οι πιλότοι διδάσκονται αεροπορική νομοθεσία,αλλά δέν διδάσκονται το Ρωμαϊκό Δίκαιο ή τό Ναυτικό Δίκαιο.

Οι γιατροί διδάσκονται βασικές αρχές στατικής και δυναμικής αλλά δέν διδάσκονται την τεχνολογία τού ωπλισμένου σκυροδέματος ή τίς τεχνικές κατασκευής τοξωτών γεφυρών.

Οι μάγειροι διδάσκονται βασικές αρχές χημείας τροφίμων (τουλάχιστον στην Ευρώπη,εδώ δέν ξέρω τί γίνεται),αλλά δέν διδάσκονται την χημεία και τίς τεχνικές παραγωγής χάλυβος εξ ορυκτού σιδήρου.

Ακόμα και το παράδειγμα με τον δικηγόρο που αναφέρεις,ο οποίος θέλεις να γνωρίζη "μαθηματικά, μηχανική, οικονομολογία, κοινωνιολογία κλπ" δέν "στέκει",καθώς είναι αδύνατον να γνωρίζη σέ βάθος όλες αυτές τίς επιμέρους επιστήμες,μαζί και την δική του.

Τό "Όταν ο ασθενής έχει πυρετό, πόνο στο στομάχι και ιδρώνει, έχει γαστρεντερίτιδα. Δώστου 300 mg αντιβίωση και μία δίαιτα." που αναφέρεις,δέν είναι απλά "εφαρμογή συμπιεσμένης εμπειρίας",αλλά έχει στηριχτεί σέ ερευνητικά και κλινικά δεδομένα.Αυτό άλλωστε είναι το αντικείμενο τής "κλινικής νοσολογίας" που διδάσκονται οι ιατροί.

Συνεπώς είναι λάθος να λέμε ότι η εξειδίκευση είναι μιά απάτη και ότι το διαπιστώνει κανείς σε καθημερινό επίπεδο.Οπως γράφει και ο Τάσος στην αρχή τού άρθρου του,"Σαν εξειδίκευση ορίζεται η ειδική γνώση και η ικανότητα να αποφέρεις εξαιρετικά αποτελέσματα σε ένα συγκεκριμένο και στενά προσδιορισμένο πεδίο." Και εμείς αυτό θέλουμε,σέ κάθε συγκεκριμένο και στενά προσδιορισμένο πεδίο να απολαμβάνουμε τα πιό εξαιρετικά αποτελέσματα.Κι'αυτό δέν μπορεί να το προσφέρη κανένας κάτοχος "γενικών γνώσεων".....
Oraclas (11.08.2010)
Φίλε Αλβέρτο,
σαφώς και ο ορισμός του Ροΐδη δεν με καλύπτει, απλά ήθελα να δώσω μία σατυρική χροιά στο κείμενο μου. Ο Θαλής τα λέει σαφώς καλύτερα..

Οι γιατροί είναι οι πρώτοι που δίδαξαν την εξειδίκευση, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι όλοι οι κλάδοι στο μέλλον θα είναι εξειδικευμένοι..

Σταύρο,
όλες οι επιστήμες συνεργάζονται και μάλιστα μητέρα όλων είναι τα μαθηματικά (κατά την γνώμη μου). Το θέμα είναι να γνωρίζουμε τα όρια μας και να μαθαίνουμε κάτι καλά. Σκέψου για παράδειγμα ότι είσαι εργοδότης και ψάχνεις για υπαλλήλους. Θα προτιμήσεις κάποιον που γνωρίζει μόλις τρία πράγματα, αλλά τέλεια ή κάποιον που γνωρίζει εκατό αλλά μέτρια; Αν αυτά τα τρία είναι αντικείμενα της εργασίας σου, είναι σίγουρο ότι θα προτιμήσεις τον πρώτο.
Από την άλλη υπάρχει και η εμπειρία. Δεν αρκεί να επιλέξεις κάποιον εξειδικευμένο χωρίς πείρα, αλλά μόνο με γνώσεις.

Δημήτρη,
φυσικά και αν δούμε αυστηρά το θέμα της εξειδίκευσης δεν θα την παραδεχτούμε. Όμως όπως στους τυφλούς επικρατεί ο μονόφθαλμος, κάποιος με περισσότερες γνώσεις από εμάς θεωρείται σε πρώτη φάση καλύτερος και αν γνωρίζει να της χρησιμοποιεί εμπειρότερος. Μιλάω για τον εργασιακό χώρο. Αυτό που συνηθίζω να λέω είναι ότι οι ευφυείς άνθρωποι βρίσκουν λύσεις, οι ιδιοφυείς τις προλαβαίνουν. Όμως τα πρωτεία τα παίρνουν συνήθως οι ευφυείς γιατί αναγνωρίζεται η αξία τους.. ενώ οι άλλοι είναι αφανείς ήρωες.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
oraclas
Τ.Χ.Κ.
DBA
από ΒΥΡΩΝΑΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/oraclas

Στίχοι, μουσική, αποφθέγματα και όσα πράγματα αγαπώ και θέλω να μοιράζομαι..

Tags

Neruda Άγγελος αγάπη Διδάγματα Αγάπη Ελπίδα ελπίδα παιδιά Φιλία φτώχεια Αλαζονεία Αλληλεγγύη Αστεία Βιβλία Γνώμες Διακοπές Θυμός Προσωπικά φιλία Εμπειρία Ενδιαφέρον ετυμολογία Ενδιαφέροντα Επικαιρότητα έρευνα Έρευνα Μουσική έρωτας τραγούδι ποίηση ευτυχία ιστορία Ιστορίες_Καθημερινής_Τρέλας νοσταλγία Παιδιά Παράξενα Περίεργα πίστη Ποίηση πόλεμος προσωπικά Στρατός Χιούμορ ρητά στιχάκια Συμβουλές Ταινία ταινίες Τζόγος Τρίτη Ηλικία φιλοσοφία Φόβος χιούμορ Πληροφορική χρήμα Ψυχολογία



Επίσημοι αναγνώστες (18)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links