ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΆ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ stoxastis-vaggeliscom
05 Μαρτίου 2013, 21:56
Η "Φραγκολεβαντίνικη" Γραφή (Greeklish)...Υπονομεύει την Γλώσσα και την Γραφή μας...


   Μία σχετικά παλαιά ιστορία της "Φραγκολεβαντίνικης" γραφής  Greeklish . Σήμερα όμως με την εξάπλωση του διαδικτύου πήρε μεγάλη έξαρση , κυρίως στα σχόλια των διαφόρων blogs , του facebook και του twitter . Το θέμα αυτό παίρνει διαστάσεις του "ώριμου φρούτου" , μέσα στο ευρύτερο μπάχαλο , που η σημερινή καθημερινότητα μας προσφέρει . Ποιος δηλαδή να ασχοληθεί με αυτή τη γραφή , όταν τα πάντα γύρω μας γκρεμίζονται και η ένδεια έχει πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτες ...

      Η γραφή  Greeklish προκειμένου για Έλληνες μπορούμε να τους κατατάξουμε στις δύο ακόλουθες περιπτώσεις:

                 α.  Εκείνους , που άθελα και και χωρίς υστερόβουλες σκέψεις , αλλά για λόγους πρωτοτυπίας και εντυπωσιασμού κυρίως , γράφουν αυτή τη γραφή και είναι επί το πλείστον άτομα νεαρής ηλικίας . Εδώ θα τονίσουμε και τις περιπτώσεις των πάμπολλων αλλοδαπών , που βρίσκονται στην χώρα μας και οι οποίοι δεν γνωρίζουν την Ελληνική γραφή  και ίσως υπάρχει κάποια δικαιολογία...

                 β.  Εκείνους , που ηθελημένα από ότι καταφαίνεται και με απώτερο και δόλιο σκοπό , απεργάζονται  την διάσπαση του Ελληνισμού κλονίζοντας και χαλκεύοντας την γλώσσα και την γραφή του. 

Η γραφή αυτή μου δίνει το απεριόριστο δικαίωμα για αυτούς που την χρησιμοποιούν , να τους χαρακτηρίσω ως υπονομευτές νενέκους , εφιάλτες και πεμπτοφαλαγγίτες της Ελληνικής γραφής ,  εμμέσως δε , της γλώσσας και ευρύτερα του Ελληνισμού  Τελικά αυτοχαρακτηρίζονται  Ανθέλληνες , καθόσον υπηρετούν σκοτεινές δυνάμεις που απεργάζονται και αποβλέπουν στον κλονισμό και την διάσπαση της ομοιογένειας του Ελληνισμού .


   Η βεβήλωση της ωραιότερης γλώσσας και γραφής δεν είναι τυχαίο γεγονός , αλλά είναι μία από τις πολλές οργανωμένες  επιθέσεις   κατά του γένους των  Ελλήνων στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης . 

Πράγματι εάν δούμε ιστορικά και διαχρονικά το όλο θέμα θα διαπιστώσουμε ότι εκτός ελαχίστων "φιλελλήνων" , που υπήρξαν και υπάρχουν και σήμερα , όλοι οι άλλοι συμπεριλαμβανομένων και των αδιάφορων , διακατέχονται και αισθάνονται μειονεκτικά έναντι του Ελληνισμού γιατί δεν μπορούν να "χωνέψουν" πως αυτό το μικρό Έθνος σήμερα , έχει την ιστορική πρωτιά στην  θεμελίωση σχεδόν όλων των θεμάτων , που άπτονται της σύγχρονης παγκόσμιας καθημερινότητας , όπως επίσης της γλώσσας και της γραφής .

Όλες οι "λατινίζουσες" γλώσσες και γραφές ,  χρησιμοποιούν  και στηρίζονται σε χιλιάδες όρους και ονομασίες Ελληνικής προέλευσης , γιατί δεν είχαν ούτε έχουν την δυνατότητα , την ευελιξία , την ζωντάνια και την εξελικτικότητα της  Ελληνικής γλώσσας . 

Παρουσιάζεται λοιπόν το οξύμωρο να θέλουν να οικειοποιηθούν και να καρπωθούν τα ζηλευτά επιτεύγματα του Ελληνισμού , όπως επίσης να επιτύχουν  την αλλοίωση της γραφής με την διάδοση της γραφής Greeklish

Υπάρχουν πλείστα παραδείγματα οικειοποίησης αναφέρεται ένα ελάχιστο ...αλλά παμμέγιστο θέμα της καραμπινάτης κλοπής και κατοχής ...  ελγίνεια μάρμαρα...


        Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερη όξυνση στους νέους , η Πολιτεία δια του υπουργείου παιδείας πρέπει πάντοτε να ευρίσκεται σε διαρκές ενδιαφέρον και ετοιμότητα κυρίως  στα σχολεία 

 Το όλο δε βάρος του θέματος , της ενημέρωσης των μαθητών πέφτει  εξ' ολοκλήρου στους δασκάλους και καθηγητές , οι οποίοι έχουν την γνώση και την ευχέρεια , ανά πάσα στιγμή να εξάρουν την γραφή μας και συγχρόνως να στηλιτεύουν κάθε προσπάθεια (προφανώς μη ηθελημένη) των παιδιών , που πέφτουν στην παγίδα της μείωσης και ευτελισμού της Ελληνικής γραφής από τους πεμπτοφαλαγγίτες της "φραγκολεβαντίνικης" γραφής Greeklish .


         Τέλος το σύνθημα που πρέπει να ενστερνιστούμε  άπαντες οι Έλληνες είναι , παντού και πάντοτε ...ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...και όχι  "φραγκολεβαντίνικα".


stoxastis-vaggeliscom.blogspot.com


       

15 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

costaspanag (05.03.2013)
Πολύ σημαντικό άρθρο, συγχαρητήρια. Πρέπει να το διαβάσουν όσοι από άγνοια ή αμέλεια γράφουν με greeklish.
blogarismenos-enge-falos (06.03.2013)
Σε αρκετές χώρες οι συσκευές κινητών & tablets, χρησιμοποιούν αγγλικές γραμματοσειρές. Όμως ακόμα και στην Αγγλία η παραφθορά της γλώσσας είναι τέτοια γιατί το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Απο μεριάς κρατών το TRANSLITERATION πχ μιας ονομασίας "Πειραιεύς" περνάει σε "Pireaus" καιπερνάει σε φωνητικό αλφάβητο Πιρέους Υπάρχει πουθενά εδώ θέμα greeklish?. Απο μεριάς ανθρώπων οι ίδιοι οι νέοι χρησιμοποιούν κομμένες  τις λέξεις στα κινητά χάριν συντομίας και γίνεται συνήθεια. Άρα η παιδείαείναι και πάλι θέμα προσοχής του εκπαιδευτικού. Όπως κάναμε παλιά 50 φορές να γράψουμε το Α και το Β έτσι θα πρέπει και στα πληκτρολόγια θα πρέπει ο μαθητής να κάθεται να τα γράφει τιμωρία και το Α και το Β και την τελεία και τον τόνο και το κόμμα. Greeklish? Kαλή η Ελληνική αλλα η Ελληνική παιδεία είναι θέμα των εκπαιδευτικών να μεταδοθεί. 
adreo (06.03.2013)
αγαπητέ stoxastis-vaggeliscom  πολύ σωστά κάνεις που ασχολείσαι με το θέμα αυτό. Η νεολαία μας βάλεται από παντού. Δεν σου κρύβω πως ποlύ παλιά για λίγο διάστημα είχα προσχορήσει  και εγώ σε αυτό το είδος γραφής , γιατί έτσι μου γράφανε οι συνομιλητές μου. Γρήγορα όμως εξανέστην και διόρθωσα αυτο το σφάλμα μου. Έγραφαν αυτοί-αυτές  greeklish; εγώ απαντούσα με καθαρά Ελληνικά. Η αιτία του θέματος είναι ότι από παντού βάλλεται η Ελλάδα και η Ελληνική, η μητέρα όλων των γλωσσών.
Δεν βλέπεις που οι σλάβοι σκοπιανοί, λένε πως είναι Μακεδόνες, που όταν αυτοί ζούσαν και με τον Αλέξανδρο κατακτούσαν όλο τον γνωστό κόσμο, αυτοί βοσκούσαν στις στέπες της άγριας Ασίας;
Δεν βλέπεις που το 95% των νέων Ελλήνων ακούει ξένα τραγούδια την στιγμή που τα Ελληνικά είναι στο σύνολό τους, από τα ωραιότερα στον κόσμο; και αυτό και χιλιάδες άλλα που συμβαίνουν σε αυτή την χώρα, είναι μέρος του γενικού σχεδίου, αφάνισης ή αφομοίωσης των Ελλήνων. Αλλά ποιος να τους πολεμήσει; Έχουμε ή είχαμε ποτέ κυβερνήτες που να ενδιαφερθούν για την Ελλάδα;. Όχι. Κλείνω  γιατί πρέπει να γράψω σελίδες ολόκληρε για το παγκόσμιο σχέδιο . Το μόνο που μένει να αντιδράσουμε, εμείς ο Λαός, όπως κάνεις εσύ με την γραφίδα σου στο άρθρο σου.
adreo
sillia (06.03.2013)
Έχω πιάσει τον εαυτό μου να γράφω στην γλώσσα μου και να αμφισβητώ την ορθογραφία κάποιων λέξεων .Τόσο πολύ έχω απομακρυνθεί από αυτήν και δυστυχώς δεν είμαι η μόνη.
Πολύ σημαντικό άρθρο !Μπράβο !
Jazz-Guitar (06.03.2013)

Ας κάνουν λοιπόν αρχή οι διαχειριστές του MH και να απαγορεύσουν ρητά τα Greeklish. Θεωρώ απαράδεκτο οι διαχειριστές (και κατ' επέκταση εμείς), να ανέχονται θέματα γραμμένα σε αυτόν το εκτρωματικό τρόπο γραφής. Προσωπικά μου φαίνονται απαράδεκτα, με κουράζουν και συνήθως δεν μπαίνω καν στον κόπο να τα διαβάσω. Χίλιες φορές να γράψει κάποιος ανορθόγραφα παρά με Greeklish...
 @blogarismenos-enge-falos  " Υπάρχει πουθενά εδώ θέμα greeklish?". Πρόσφατο παράδειγμα γραφής στο MH εδώ.
 @adreo θα διαφωνήσω μαζί σου στην φράση "(...)τα Ελληνικά (τραγούδια) είναι στο σύνολό τους, από τα ωραιότερα στον κόσμο(...)". Πολύ υποκειμενική και απόλυτη τοποθέτηση εκ μέρους σου.
blogarismenos-enge-falos (06.03.2013)
@Jazz-Guitar Αν προσέξεις αυτό που γράφω έχει σχέση με το transliteration το οποίο δεν είναι θέμα Greeklish αλλα παραμόρφωσης της γραφής χωρίς να γράφει κάποιος με αγγλικούς χαρακτήρες αλλα το κράτος να έχει συμφωνήσει διαφορετικά το πώς θα προφέρονται τα ελληνικά γράμματα με τελικό αποτέλεσμα την αλλοίωση.
Jazz-Guitar (06.03.2013)
Εντάξει κανένα πρόβλημα 
mary_omikron (06.03.2013)
@ Jazz-Guitar Υπάρχει οδηγία επάνω από την θέση κειμένου για μη χρήση greeklish που δεν λαμβάνεται υπ΄όψιν από ορισμένα -συνήθως καινούργια- μέλη.
Το 99,99% γράφει με ελληνικούς χαρακτήρες απ΄ότι θα πρόσεξες ψάχνοντας να βρείς το συγκεκριμένο παράδειγμα.
Jazz-Guitar (06.03.2013)
Δεν έψαξα να το βρώ ως παράδειγμα, το είχα ήδη δει πριν και πήγα να βοηθήσω άλλα με αποθάρρυναν τα greeklish...
STEFANOS604 (06.03.2013)
Πρόσφατα έμεινα στην Αθήνα στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα για αρκετό καιρό.
Τα μόνα Internet Cafe της περιοχής λειτουργούν από Πακιστανούς και Αιγύπτιους .
Υποχρεωτικά λοιπόν όταν ήθελα να πάρω τα e-mail πήγαινα σ' αυτά. Όμως 1 ή 2 PC αν ενθυμούμε είχαν  ΄ελληνικά' υποχρεωτικά λοιπόν ,που συνήθως ήταν ''πιαμένα'' απαντουσα με greeklish. Θα μου πείτε όταν έβγαζαν την άδεια δεν έπρεπε να γράφει ότι θα έχουν και 'ελληνικά'? Ποιός όμως νοιάζεται!!
renabill (11.03.2013)
αυτά είναι δικαιολογίες. γιατί ότι γραμματοσειρα χρειαζόμαστε σε όποια χώρα κι αν είμαστε μπορούμε να την προσθέσουμε στο πληκτρολόγιο. Άν έχουμε τη δυνατότητα βεβαια.
Jazz-Guitar (11.03.2013)
Υπάρχει παράγοντας που εμποδίζει την εγκατάσταση γραμματοσειράς σε υπολογιστή σε internet cafe: Τα περιορισμένα δικαιώματα που ορίζει ο admin στον λογαριασμό του χρήστη/πελάτη.
renabill (14.03.2013)
ναι σε ιντερνετ καφέ όντως δεν γίνεται!
blogarismenos-enge-falos (21.03.2013)

Σαν πελάτης έχεις το ίδιο δικαίωμα να γράψεις email ή κείμενο στην γλώσσα που θέλεις όπως κάποιος άλλος δίπλα σου γράφει με κάποιον άλλο στην γλώσσα που θέλει. Το internet cafe πρέπει να έχει εγκατεστημένες όλες τις γλώσσες στο πληκτρολόγιο αλλιώς απλά ζητάς να κάνουν μια απλή πρόσθεση γλώσσας στα settings. Αν σου πεί δεν μπορώ - ρώτα - δηλ. δεν έχετε εγκατεστημένα νόμιμα τα Windows? και κάνεις μιά αναφορά εδώ για να ελέγξουν και να έρθουν τα τσιράκια της Microsoft την επόμενη...
https://www.siia.net/piracy/report/report.asp?r=http://www.siia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=7
xray (24.03.2013)
Τα gkreeklish κατά τη γνώμη μου είναι κουραστικά και χαζά. Προσωπικά όποτε (σπάνια) θελήσω να απαντήσω σε τέτοια σχόλια απαντώ με ινγκρικ: δλδ αγγλικά γραμμένα με ελληνικούς χαρακτήρες (δοκιμάστε το, έχει πολλή πλάκα). 
Πέρα απ' την πλάκα όμως, βρίσκω αυτή τη γλωσσαμυντορίαση εκτός από εξαιρετικά κουραστική, πολύ παρωχημένη. Το ξέρω ότι είμαστε τόσο ωραίοι που όλος ο γνωστός κόσμος μας αντιπαθεί και σκοτεινές δυνάμεις (υπάρχουν φωτεινές δυνάμεις;) απεργάζονται σχέδια εξόντωσής μας. Είναι γνωστό σε όλους τους ελληναράδες ότι όλος ο κόσμος ασχολείται μαζί μας γιατί μας ζηλεύει φυσικά. Και πως να μην μας ζηλεύει με τα εκπληκτικά επιτεύγματα των τελευταίων χμμμ... 100, 200, 500 χρόνων; Δεν μου έρχεται τίποτα στο μυαλό, αλλά κάτι θα πρέπει να υπάρχει. Και εγώ θα μας ζήλευα που λέει ο λόγος. Και επίσης, αφού δώσαμε τα φώτα στην ανθρωπότητα (ίσως και σε εξωγήινους που ζήλεψαν και εκείνοι τον πολιτισμό και τη μεγαλοσύνη μας), έχουμε τα δικαιώματα εσαεί. Δεν πειράζει όμως. Έχουμε μείνει τόσο πίσω, που σε λίγο θα μας ρίξουν γύρο οι πρώτοι. Τότε ίσως να είναι η σειρά μας να ανέβουμε να πιάσουμε κανένα βελανίδι να φάμε χαζεύοντάς τους. 
Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί περαιτέρω (άλα τις και σπάνιες λέξεις) μπορεί στο βλογ του Σαραντάκου που έχει πολλάκις ασχοληθεί με το θέμα. Ενδεικτικά: 
https://sarantakos.wordpress.com/2009/09/08/griklis/
https://sarantakos.wordpress.com/2011/05/31/greeklishradioarbyla/
https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/13/sta-akra/
αλλά και για μια απροσδόκητη ματιά στο θέμα:
http://odysseasgrey.wordpress.com/2012/11/26/greeklish-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B8%CF%8C%CE%BD/

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
stoxastis-vaggeliscom
Αλεξόπουλος Ευάγ.
από ΡΑΦΗNA


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/stoxastis-vaggeliscomΕπίσημοι αναγνώστες (3)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links