Ο πόλεμος των ...Astron
Κάμε να σ' ανταμώσω φάσμα χαμένο του πόθου μου...
12 Ιανουαρίου 2009, 02:08
Ευτυχία
Προσωπικές Σκέψεις  Φιλοσοφία  

Συνήθως χρησιμοποιούμε τον όρο "ευτυχία" σε ατομικό επίπεδο αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα άτομα και καταστάσεις. Αν και δε μπορούμε με σαφήνεια να προσδιορίσουμε την απόλυτη ευτυχία, σίγουρα γνωρίζουμε πότε την πλησιάζουμε και πότε απομακρυνόμαστε από αυτήν.

Μου αρέσει πολλές φορές να φαντάζομαι μία μορφή παγκόσμιας ευτυχία σαν ένα άθροισμα όλων των ατομικών "ευτυχιών" μας. Κάτι σαν "ευτυχία της ανθρωπότητας." Οι άνθρωποι που υποφέρουν καθημερινά στον πλανήτη ή που ζούνε σε άθλιες συνθήκες σίγουρα ελαττώνουν δραματικά αυτό το άθροισμα. Δυστυχώς όμως, αυτή είναι η πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού.

Ένας απ' τους πιο ευγενείς σκοπούς που μπορώ να φανταστώ για κάποιον άνθρωπο θα ήταν να προσπαθεί να αυξήσει την παγκόσμια ευτυχία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από τον διπλανό του, μέχρι τον άγνωστο που έχει ανάγκη σε κάποια μακρινή χώρα.

Ως ηθικός κώδικας, αυτός θα ήταν ο πρώτος που θα έγραφα πάνω από οποιαδήποτε φιλοσοφία ή θρησκεία: "Με κάθε πράξη μας ας αυξάνουμε την ευτυχία στον κόσμο." Τίποτ' άλλο δε χρειάζεται, καμία άλλη ηθική.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλους σας καλή χρονιά κι ευτυχισμένη.

Πάει πολύς καιρός από τότε που έγραψα διήγημα, και επειδή είναι σχετικό με το ζήτημα της ευτυχίας, νομίζω ότι αξίζει να το διαβάσετε. Λέγεται Σπίθες μες τη Νύχτα και είναι το 21ο κείμενο των Σκέψεων εδώ στο MusicHeaven. Καλή ανάγνωση :) 

6 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

thank (12.01.2009)
Καλώς επανεμφανίστηκες. Για λίγο ή για πολύ. Και μακάρι να παραμείνεις με τα γραπτά σου και τις σκέψεις σου.

Αν και βρε παιδί μου κάτι περί "ηθικού κώδικα" πήρε το μάτι μου, κάτι περί "παγκόσμιας ευτυχίας" ... Πως το παιζεις δηλ κι εσύ. Πάλι θα μας φορτώσεις. Και "σκέψεις" ?????

Καλή (επαν)έκθεση λοιπόν Παύλε των όρων σου, των απόλυτων σου, των ευέλικτων σου, του πείσματός σου και του χαμόγελου που έχουν τα κείμενά σου.

Tease is waiting :):)
thank (12.01.2009)
Στα έγραψε όλα ο Χόρχε στο σχόλιό του. Ξέρεις τι μου αρέσει σε σένα ? πως απ τα 26 σου, στην Αθήνα και μέσα στη Φυσική σου, μπορείς να μεταμορφώνεσαι σε 100, σε 200 σε ότι χρόνο θέλεις και σε όποιους κόσμους θέλεις. Είναι και αυτό μία πράξη για την αύξηση της ευτυχίας του κόσμου :):). Τέλος.
chocolat (12.01.2009)
Καλησπέρα σας Astron! :)

Δεν είμαι σίγουρη αν η παγκόσμια ευτυχία είναι αθροιστικό αποτέλεσμα. Νομίζω είναι μια διαδικασία σε συνεχή εξέλιξη.

Κάθε φορά που καταφέρνουμε να κάνουμε κάποιον να χαμογελάσει, συνεισφέρουμε σ' αυτήν! :)
Astron (12.01.2009)
Να 'σαι καλά Θάνο μου, ελπίζω να τα πούμε σύντομα κι από κοντά:). Αυτό που λες στο 2ο σχόλιό σου το κάνεις εξαιρετικά στο δικό σου blog το οποίο όχι μόνο διαβάζω ανελλιπώς αλλά πάντα το προτείνω ως ένα απ' τα πιο αξιόλογα blogs του MH.

Chocolat, συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σου φράση. Ο καθένας μας όσο μπορεί ας προσπαθήσει να προσφέρει ευτυχία. Κι ένα χαμόγελο έχει την αξία του.
mellia (16.03.2009)
Εγώ λόγο αναγκαστικής απουσίας, τώρα τα είδα τα ποστάκια σου, τα οποία και φαντάζομαι οτι θα μου αρέσουν πολύ! Καλώς σε ξαναβρίσκουμε εδώ!
Συμφωνώ με το δεύτερο ποστ του thank!
Ίσως θα έπρεπε να ορίσουμε και το τι είναι "ευτυχία". Διαβάζοντας το κείμενό σου λοιπόν, μου ήρθε στο μυαλό (και στην καρδιά) πως η ευτυχία μπορεί να πηγάζει από την διάθεση και την προσπάθειά μας να προσφέρουμε στον άλλο...ευτυχία! Feedback!
Και βέβαια, όταν ο ήλιος είναι στο ζενίθ του, τα ποσοστά "ευτυχίας" αυξάνονται!(αυτό το κόλλησα έτσι αυθαίρετα επειδή μου άρεσε το ...επόμενο ποστάκι σου:) )
Καλή συνέχεια!
Astron (16.03.2009)
Χαχα! Μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός του post για τον ήλιο με την ευτυχία :) Ναι συμφωνω απόλυτα μαζί σου. Δε μπορώ να σκεφτώ μια πιο ευτυχισμένη κοινωνία από κάποια όπου θα προσπαθούσαμε να προσφέρουμε όλοι ευτυχία στους συνανθρώπους μας όπως λες. Ακούγεται ιδανικό και ουτοπικό αλλά... μέσα σε "μικρές κοινωνίες", σχέσεις και φιλίες ήδη γίνεται.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
astron
Φυσικός, Αστροφυσικός
από ΧΟΛΑΡΓΟΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/astron

Ο προσωπικός μου χώρος όπου ο πόλεμος των ιδεών συναντά τις δημόσιες εξομολογήσεις...

Tags

Επιστήμη Μουσική Προσωπικές Σκέψεις Φιλοσοφία Τηλεόραση και ΣινεμάΕπίσημοι αναγνώστες (8)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links