Ο πόλεμος των ...Astron
Κάμε να σ' ανταμώσω φάσμα χαμένο του πόθου μου...
12 Ιανουαρίου 2009, 23:45
Άθεη 83 ετών
Φιλοσοφία  

Όταν την περασμένη Κυριακή δημοσιεύτηκε στο Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας ένα άρθρο σχετικό με την αθεΐα στην Ελλάδα στο οποίο συμμετείχα κι εγώ, ενημερώθηκα ότι μία κυρία 83 ετών ήθελε να μιλήσει μαζί μας.

Πρόκειται για την κυρία Ελισάβετ Ματλή, 83 ετών απ' το Χαλάνδρι η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως άθεη. 
Επικοινώνησα, λοιπόν, μαζί της και μου παραχώρησε τηλεφωνικά μία σύντομη συνέντευξη καθώς η ίδια δεν έχει πρόσβαση στο internet ώστε να μπορεί να εκφράσει δημοσίως τις απόψεις της. Νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία γιατί όπως λέει και η ίδια, "ήθελα να δώσω το παρόν και να δείξω ότι υπάρχουν και μεγάλοι άνθρωποι που σκέφτονται λογικά."

Πρέπει να πω ότι ήταν συμπαθέστατη και ότι απόλαυσα ιδιαίτερα την κουβέντα μας.
Καλή ανάγνωση!

---------
-Πώς οδηγηθήκατε στην αθεΐα;

Με τη λογική. Αν και ποτέ μου δεν πίστεψα, ούτε από παιδάκι. Η μητέρα μου πίστευε. Ο πατέρας μου ήταν άθεος αλλά ποτέ δεν είχαμε συζητήσεις για τέτοια πράγματα. Δεν θεωρούσαν πρέπον για μια κοπέλα να εκφράζει τέτοιες απόψεις δημόσια. Μόνη μου κατέληξα ότι δεν είναι λογικά αυτά τα πράγματα.

-Τι εννοείτε;

Δεν είναι δυνατόν να ‘χουν γίνει όλα αυτά τα θαύματα. Δεν είναι δυνατόν η Παναγία να γέννησε και να ήταν παρθένος, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει βασκανία. Μετά, αν δεις τις πολυτέλειες της εκκλησίας και τους δεσποτάδες με τις κοιλιές σου έρχεται αηδία.

-Νιώσατε την ανάγκη κάποια στιγμή να πιστέψετε;

Ποτέ.

-Δε ζηλέψατε ποτέ αυτούς που πιστεύουν; Δε χρειαστήκατε ένα αποκούμπι;

Όχι, ποτέ. Το να πιστεύεις σε κάτι, σε οτιδήποτε, σημαίνει ότι δε θες να στηριχτείς στον εαυτό σου.

-Το θάνατο πώς τον αντιμετωπίζετε;

Όταν ήμουν πιο νέα τον αντιμετώπιζα πιο δύσκολα. Τώρα που μεγάλωσα δεν τον αντιμετωπίζω καθόλου δύσκολα, απλά δε θέλω να υποφέρω πριν πεθάνω.

-Δηλαδή δε φοβάστε το θάνατο;

Όχι, γιατί κλείνεις τα μάτια σου και τελείωσε. Δεν υπάρχει τίποτα μετά.

-Πολλοί λένε ότι μεγαλώνοντας ο άνθρωπος τείνει προς τη θρησκεία.

Όχι, αντιθέτως! Εγώ νεότερη φοβόμουν το θάνατο αλλά τώρα καθόλου. Μα και η θρησκεία η ίδια δε λέει «χους ει και εις χουν απελεύσει»; Τι μας λένε λοιπόν τώρα…

-Πολύς κόσμος όμως πιστεύει σε κάποια μορφή μεταθανάτιας ζωής.

Κολοκύθια. Δηλαδή δισεκατομμύρια ζωές των ανθρώπων που πέθαναν είναι στον ουρανό και περιφέρονται; Και ύστερα γιατί εμείς οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε σημαντικοί ενώ τα ζώα όχι; Και γιατί οι χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι ο περιούσιος λαός του θεού; Οι βουδιστές δεν είναι; Οι ισλαμιστές δεν είναι; Όλοι είναι! Αν υπήρχε Θεός δε φαντάζομαι ότι θα έκανε διακρίσεις, θα κοιτούσε μόνο αν είσαι καλός ή κακός. Αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρχει. Θα πεις «πώς έγινε το σύμπαν, ο κόσμος», αναπάντητο ερώτημα!

-Εσείς τι απάντηση δίνετε σε αυτό;

Τίποτα. Λέω «δεν ξέρω». Είμαι περισσότερο αγνωστικίστρια. Αγνοώ γιατί δεν μπορώ να ξέρω.

-Πολλές φορές λέγεται ότι και να μην υπάρχει Θεός είναι καλό να πιστεύει ο άνθρωπος κάπου.

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο κακό. Σε αυτό μόνο πιστεύω. Σημειωτέον, ο πατέρας μου που ήταν άθεος είχε τις καλύτερες σχέσεις με την εκκλησία και την καθολική και την ορθόδοξη, γιατί σα γιατρός που ήταν τον έστελνε ο αρχιμανδρίτης της ενορίας μας σε φτωχούς και όχι μόνο τους κοίταζε τζάμπα αλλά τους έδινε χρήματα να πάρουν και φάρμακα.

-Πιστεύετε σε οποιαδήποτε άλλη μεταφυσική, όπως για παράδειγμα στην αστρολογία η σε κάτι άλλο;

Όχι, όχι... η λογική λέει όχι.

-Αντιμετωπίσατε κάποια αρνητική κριτική επειδή ήσασταν άθεη;

Από διάφορες φίλες και γνωστές ναι.

-Τι ήταν αυτό που σας έλεγαν συνήθως;

Ότι «έτσι τα βρήκαμε και έτσι θα συνεχίσουμε.» Γιατί όταν τους πεις λογικά πώς έχουν τα πράγματα δεν έχουν τι άλλο να σου απαντήσουν.

-Εσείς παντρευτήκατε με θρησκευτικό γάμο;

Ναι, δεν υπήρχε πολιτικός γάμος όταν παντρεύτηκα εγώ. Αλλά εάν παντρευόμουν τώρα, θα παντρευόμουν με πολιτικό γάμο.

-Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη.

Εγώ ευχαριστώ! Ήθελα να δώσω το παρόν και να δείξω ότι υπάρχουν και μεγάλοι άνθρωποι που σκέφτονται λογικά.
----------


Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε τα blogs των φίλων bloggers που ασχολούνται και αυτοί με το ζήτημα της θρησκείας στην Ελλάδα.
-Διαγόρας o Μήλιος
-Αόρατη Μελάνη
-Atheoi.org
-Toomanytribbles

 

17 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

chocolat (13.01.2009)
Καλημέρα Astron.

Αν και είναι πολύ πρωί για σοβαρές συζητήσεις, θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή την κουβέντα, λέγοντας πως άλλο ο αθεϊσμός κι άλλο ο αγνωστικισμός και η φιλοσοφία.

Ο αγνωστικισμός, που συνδέεται με τη φιλοσοφία του Υπαρξισμού είναι όντως αυτά που περιγράφει η γιαγιά πιο πάνω. Αμφισβητώ άρα υπάρχω!! Μακάρι όταν φτάσουμε κι εμείς στα χρόνια της να έχουμε τα ίδια μυαλά που έχουμε σήμερα (και να τα θυμόμαστε κιόλας!)

Ο αθεϊσμός από την άλλη, καταβάλλει, συνήθως, την ίδια προσπάθεια ν’ αποδείξει ότι ο θεός δεν υπάρχει, που καταβάλλει και η θρησκεία για ν’ αποδείξει ότι ο θεός υπάρχει!! Προσωπικά, μ’ ενοχλούν και τα δύο το ίδιο.

Αυτά για το ξεκίνημα! :)
toomanytribbles (13.01.2009)
ωραία συνέντευξη, παύλο. μπράβο και ευχαριστώ στην ελισάβετ που ήθελε να εκφραστεί και να δείξει ότι η λογική σκέψη δεν έχει ηλικία! ... και γιατί να έχει άλλωστε..;

εξ'αλλου, δεν μιλάμε και για τίποτα νέο εδώ -- ο κόσμός έχει λαμπρότατη παράδοση αθεϊστών.
DITHEN (13.01.2009)
Σωστη την βρισκω την κυρια Ματλή!

Δεν θα μπω σε περισσοτερη αναλυση, αλλα αν και εγω δεν δηλωνω αθεος (το αντιθετο) ο καθε ενας στην ζωη πιστευει σ' αυτο που αντιλαμβανεται και για το οποιο μπορει να πεισθει!

Αλλωστε αυτο σημαινει "πιστη"!

Ωραιο post και πολυ ενδιαφερον θεμα!
analystis (13.01.2009)
Αγαπητέ Παύλο, έχω δει νέους ανθρώπους και υποτίθεται σπουδασμένους να έχουν κάψει φλάντζα, να μην αμφισβητούν τίποτα, να λαμβάνουν τα πάντα ως δεδομένα, και όχι μόνο τη θρησκεία. Αντίθετα, έχω δει μεγάλης ηλικίας ανθρώπους με διαύγεια πνεύματος, φρέσκιες αντιλήψεις και υπέρμαχους του ορθού λόγου, όπως ο μακαρίτης ο παπούς μου ο οποίος δήλωνε άθεος και αριστερός (αντίθετα με τη γιαγιά που ήταν της εκκλησίας, εκεί να δεις γέλιο...)
Εγώ πάντως δηλώνω μάλλον αγνωστικιστής και σίγουρα ορθολογιστής και σκεπτικιστής προς το παρόν...πολύ καλό ποστ...συνέχισε!
Astron (13.01.2009)
Αγαπητή chocolat, ο "αθεϊσμός" δεν καταβάλλει προσπάθεια να αποδείξει κάτι. Αθεϊσμός είναι απλά η απουσία πίστης σε κάποιο Θεό. Όπως είπα και στο Έψιλον της ελευθεροτυπίας, όλοι οι πιστοί είναι άθεοι ως προς τους θεούς των άλλων θρησκειών. Απλά κάποιοι από εμάς είμαστε άθεοι ως προς τους θεούς όλων των γνωστών θρησκειών.

Η διαφορά του αγνωστικιστή και του άθεου είναι ότι ο αγνωστικιστής θεωρεί ότι η πιθανότητα να υπάρχει και να μην υπάρχει Θεός είναι περίπου η ίδια, 50-50.
Ο άθεος απ' την άλλη πλευρά το θεωρεί ένα σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο για τους ίδιους λόγους που θεωρούμε απίθανη την ύπαρξη πχ νεράιδων ή φαντασμάτων (δεν υπάρχουν αποδείξεις).
Δεν υπάρχει λοιπόν δογματισμός στην όλη ιστορία, ούτε προσπάθεια να "αποδείξουν" ότι δεν υπάρχει θεός. Την πρώτη στιγμή που θα παρουσιάζονταν επιστημονικές αποδείξεις για την ύπαρξη ενός ανώτερου όντος ("Θεού") να είσαι σίγουρη ότι οι άθεοι θα γίνονταν αυτόματα ένθεοι. Τουλάχιστον εγώ αυτό θα έκανα.

Υποθέτω η παρερμηνεία των λέξεων "αθεΐα" και "αθεΐσμού" γίνεται σκόπιμα και δυστυχώς λόγω της θρησκόληπτης ιστορίας των τελευταίων αιώνων έχουν πάρει αρνητική χροιά οι έννοιες αυτές. Αξίζει να διαβάσετε τί λέει η Τατιάνα Ραπακούλια στη συνέντευξη στο Έψιλον για την έννοια του άθεου.(λινκ πάνω πάνω στο ποστ, για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγάλο μέγεθος πατήστε το μεγεθυντικό φακό)


Ελένη (toomanytribbles)κι εγώ χάρηκα πολύ για την καθαρότητα της κυρίας Ελισάβετ και την οξύτητα πνεύματος που δείχνει μέχρι αυτή την ηλικία. Με συγκίνησε το θάρρος της, ειδικά απέναντι στο θάνατο.


Dithen, σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου :)


Analysti, ναι κι εγώ το παρατηρώ αυτό το φαινόμενο και είναι πολύ λυπηρό αν σκεφτείς ότι οι νεότεροι είναι αυτοί που συνήθως φέρνουν την αλλαγή και σμιλεύουν το μέλλον. Η απουσία κριτικής σκέψης ειδικά στην σημερινή Ελλάδα είναι πράγματι ανησυχητική.

Είχα την τύχη κι εγώ να κάνω πολλές κουβέντες με τον παππού μου ο οποίος αν και ένθεος διατηρούσε αμφιβολίες και ξοδεύαμε ατέλειωτες ώρες να κουβεντιάζουμε τέτοια φιλοσοφικά ζητήματα.
chocolat (13.01.2009)
Έτυχε να βρεθώ μπροστά σε τέτοιες αντιπαραθέσεις πολλές φορές, και γι’ αυτό κάνω το διαχωρισμό.

Εγώ τις περισσότερες απαντήσεις τις βρίσκω μέσα από τον αγνωστικισμό και τον ορθολογισμό. Είτε υπάρχει θεός είτε όχι, σίγουρα δεν κατευθύνει, ούτε επηρεάζει τη μικρή μας ύπαρξη στον πλανήτη Γη!

Τι εννοείς δεν υπάρχουν νεράιδες; :))

Εξαιρετικό ποστ, παρέλειψα να στο πω πριν! και είσαι πολύ τυχερός που είχες την τύχη να μιλήσεις με μια γιαγιά σαν την κα Ελισάβετ!
Astron (13.01.2009)
Δηλαδή εσύ NGCMLFY δεν κάνεις κακές πράξεις επειδή φοβάσαι την τιμωρία του Θεού;
Πραγματικά επικίνδυνη ιδέα.

Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο υγιές να κάνουν οι άνθρωποι καλό επειδή πιστεύουν σε αυτό παρά επειδή τους το υπαγορεύει ένας ουράνιος Βig Brother.

Αν διαβάσεις το προηγούμενο ποστ μου θα δείς ότι θεωρώ ότι η ηθική μας θα πρέπει να μας υπαγορεύει να αυξάνουμε την ευτυχία στον κόσμο. Αλίμονό μας όμως αν χρειαζόμαστε το φόβητρο του Θεού για να κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους... Τότε δεν είμαστε αληθινά καλοί, αλλά στην πραγματικότητα υποκρινόμαστε για να γλιτώσουμε τα χειρότερα...
thank (13.01.2009)
Γενικώς τα θέματα περί φιλοσοφικών και θρησκείας έχουν ενδιαφέρον. Πολύ συνοπτικά, τώρα πλέον, βλέπω να τείνω περσσότερο προς τη προσέγγιση της σοκολά που λέει πως, δεν μ ενδιαφέρει αν υπάρχει θεός ή όχι, όπως επίσης το τι γινόμαστε στη συνέχεια. Υλικά ξέρουμε τι γινόμαστε και μέσω ποιάς διαδικασίας που δεν τη θεωρώ ότι καλύτερο. Για τη μεταθάνατο εξέλιξη των λεγόμενων "μη υλικών", επίσης δεν με απασχολεί, για τους εξής λόγους.

1. Αν η "ψυχή" δεν είναι τίποτε άλλο από διεργασίες του εγκεφάλου μας, ή πχ μαγνητικά κύμματα ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, τότε ουδείς λόγος για ψάξιμο παραπάνω. Στο μηδεν και τέλος.

2. Αν υπάρχει και κάτι άλλο (πχ κάπου διάβασα ότι ψυχή είναι αυτά τα λίγα γραμμάρια που χάνει ο άνθρωπος όταν πεθαίνει ... κάτι τέτοιο, ενδεικτικά το λέω), τότε επίσης δεν υπάρχει λόγος για παραπάνω ψάξιμο, γιατί απλούστατα κανείς δεν ξέρει το τι γίνεται. Αρα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Ομως, βρίσκω εξαιρετικής σημασίας κάποιες επισημάνσεις του Παύλου, ότι πχ μέσω της "αθεϊας" μπορεί να αναπτυχθεί ένα εξαιρετικά "ανθρωποκεντιρκό σύστημα" αξιών ζωής, που δεν βασίζεται σε μελλοντικές προσδοκίες ανταμοιβής ή τιμωρίας, άρα, κατά κάποιο τρόπο "συμφεροντολογικό". Επιλέγεις τις αρχές σου επειδή τις θέλεις εσύ και οχι επειδή αποσκοπείς κάπου αλλού. Αρα έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ένα "οικουμενικό" σύστημα αξιών από τους ανθρώπους και για τους ανθρώπους.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος. Πως δηλ, μπορεί κάλλιστα ένας "αγνωστικιστής" ή ένας που πιστεύει στην ύπαρξη θεού (ανεξαρτήτως θρησκευτικής εξειδίκευσης) να κάνει ακριβώς το ίδιο. Η για ενεργούς υποστηρικτές θρησκείων που βασιζόμενοι σε πλευρές της θρησκείας τους πρωτοστάτησταν η πρωτοστατούν πρακτικά δε ενέργειες για βελτίωση της ευυτχίας του ανθρώπου πάνω στη γή.

Τέλος, για να μη κουράζω, έχει ενδιαφέρον να δουμε από τι αποτελείται τελικά ένας "...ισμός" ? Πως ορίζεται ? από τα γραπτά ? από τους θεσμούς ? από τους ανθρώπους και τις πρακτικές τους ? Μα τα περισσσότερα από αυτά είναι πολλά, σύνθετα και αντιφατικά.... Μεγάλη συζήτηση.

Τέλος πάντων, Παυλε ευχαριστούμε για το ποστ, ( το κακό είναι πως τώρα που βάζεις εσύ κείμενα προσφερόμενα για σχολιασμό και "συζήτηση", έχω ξενερώσει αφάνταστα εγω :):). Καλή συνέχεια. :):)

Astron (15.01.2009)
Θάνο σαφέστατα τόσο οι άθεοι/αγνωστικιστές όσο κι εκείνοι που πιστεύουν σε ύπαρξη θεού μπορούν να υιοθετήσουν ένα τέτοιο σύστημα αξιών.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι ανθρωπιστικές αξίες είναι ανεξάρτητες από τις όποιες μεταφυσικές και θρησκευτικές μας δοξασίες.


Γι' αυτό, το ζητούμενο είναι να βρούμε μία κοινή βάση που να αφορά όλους τος ανθρώπους ανεξαρτήτως φιλοσοφικο-θρησκευτικών πεποιθήσεων. Για παράδειγμα ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι αξία όλων μας.

Εκεί είναι η ένστασή μου απέναντι στην επικράτηση μίας και μόνο θρησκείας. Ότι δεν αποτελεί ούτε οικουμενική αλήθεια ούτε οικουμενικά αποδεκτό σύστημα αξιών.

Για να μιλάμε λοιπόν την ίδια γλώσσα και να καταλαβαινόμαστε οι άνθρωποι μεταξύ μας καλό είναι να αφήσουμε τη μεταφυσική απ' έξω και να τη χρησιμοποιούμε για προσωπικούς και μόνο λόγους (υπαρξιακούς κλπ).
Atheist (15.01.2009)
Όλη η επικούρεια φιλοσοφία της σοφής αυτής Κυρίας βρίσκεται εδώ:
-Δηλαδή δε φοβάστε το θάνατο;
Όχι, γιατί κλείνεις τα μάτια σου και τελείωσε. Δεν υπάρχει τίποτα μετά.
Μα θα μου πεις, τόσο σοφό είναι αυτό;
Ε, λοιπόν Ναι! Ούτε αυτό δεν μπορούν να διανοηθούν οι «Υπερβατιστές του Ψεύδους».
Ιδιοτελής η ζωή τους όσο ζουν, ιδιοτελής και στο θάνατο, προσδοκώντας μια θέση στον Παράδεισο, σαν να λέμε… στο Δημόσιο!
paradisefox (10.03.2009)
Πάντα χαίρομαι όταν βλέπω άτομα μεγάλης ηλικίας-εδώ η γιαγια- να μην έχουν αραχνιασμένες αντιλήψεις.Σπάνιο αλλά υπαρκτό..
Ωραίο θέμα!!(Να μην λέμε μόνο τα στραβά)

Το ξαναέγραψα γιατί δεν εμφανίστηκε σωστά.
vikyr6 (25.09.2009)
Το να πιστεύεις ότι μετά τον θάνατο δεν υπάρχει τίποτα είναι αποτέλεσμα δειλίας. Γιατί αν τυχόν συμβαίνει το αντίθετο σκέφτεσαι ότι την έκατσες τη βάρκα, οπότε κοιμάσαι ήσυχος μ'αυτό που σε συμφέρει...
Και κάτι άλλο, λες ότι δεν πιστεύεις σε τίποτα γιατί στηρίζεσαι στον εαυτό σου, ποιός σου έδωσε την εντύπωση ότι είσαι τέλειος και δεν μπορεί να κάνεις λάθος σ' αυτό;
Η κενότητα είναι το χειρότερο πράγμα. Όταν αυτά τα λιγοστά στοιχεία που μας δίνουν χαρά εδώ στη γη τα χάσουμε, τότε θα καταλάβουμε πως θα νιώθουμε εκεί πάνω χωρίς Θεό... Σαν να είσαι μόνος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο...
Αν σ' αρέσει αυτό τότε συνέχισε να αγνοείς την ύπαρξη του πλάστη και πατέρα σου...
Astron (25.09.2009)
"Το να πιστεύεις ότι μετά τον θάνατο δεν υπάρχει τίποτα είναι αποτέλεσμα δειλίας. Γιατί αν τυχόν συμβαίνει το αντίθετο σκέφτεσαι ότι την έκατσες τη βάρκα, οπότε κοιμάσαι ήσυχος μ'αυτό που σε συμφέρει... "

Κοιμάσαι ήσυχος με αυτό που σε συμφέρει; Γιατί να με συμφέρει να μην υπάρχει ζωή μετά το θάνατο; Ποιος δε θα 'θελε να ζήσει αιώνια; Προφανώς και θα προτιμούσα να υπήρχε μεταθανάτια ζωή, αλλά δεν παίζει ρόλο το τί θέλουμε.

Ίσα ίσα, δειλία είναι να μην μπορείς να αποδεχτείς ότι η ζωή κάποια στιγμή τελειώνει και να ψάχνεις ευχάριστα παραμύθια για να παρηγορηθείς.

Εάν έχεις ανάγκη από μια αόρατη πατρική φιγούρα στον ουρανό για να αισθανθείς καλύτερα το σέβομαι απόλυτα, αλλά το να φτάσεις να κατηγορείς ως δειλούς εκείνους που έχουν το κουράγιο να παραδεχτούν το πεπερασμένο της ύπαρξής τους είναι φοβερή ειρωνεία.
vikyr6 (25.09.2009)
Επειδή προφανώς δεν έχεις πάει στον άλλο κόσμο (όπου κατά τα λεγόμενα σου δεν υπάρχει) δεν γνωρίζεις τι υπάρχει εκεί. Εγώ γνωρίζω ανθρώπους που έχουν πάει εκεί και ξαναγύρισαν στη ζωή και είδαν αυτά που πιστεύετε ότι δεν είναι αληθινά. Για ποιόν λόγο να πιστέψω κάποιον που δεν είδε και απλά υποθέτει και να μην πιστεψω τους χιλιάδες άλλους που έχουν ζήσει κάτι τέτοιο; ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ..
MPara (25.09.2009)
"και να μην πιστεψω τους χιλιάδες άλλους που έχουν ζήσει κάτι τέτοιο;"
Χαχαχαχα!!!

(Ζητώ ταπεινά συγγνώμη για την παρέμβαση.Συνεχίστε...)
Astron (25.09.2009)
Κανείς δεν έχει πεθάνει και δεν έχει ξαναγυρίσει στη ζωή. Οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεσαι -γνωστές και ως near death experiences- είναι περιπτώσεις όπου σταματά να λειτουργεί η καρδιά και οι γιατροί καταφέρνουν να την επαναφέρουν.
Πραγματικός θάνατος όμως είναι όταν παύει ο εγκέφαλος να λειτουργεί.
Μερικά χρήσιμα ιατρικά στοιχεία:

-Εάν επανέλθει η λειτουργία της καρδιάς εώς και 4 λεπτά μετά την ανακοπή, τότε ο εγκέφαλος μπορεί να μην πάθει σημαντικές βλάβες και μπορεί ο άνθρωπος να να επανέλθει.
-Εάν επανέλθει στο διάστημα των 4 εως 7 λεπτών οι βλάβες στον εγκέφαλο είναι ανεπανόρθωτες. (Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να επιβιώσει μέχρι και τα 10 λεπτά)
-Απ' τα 7 (εώς 10) λεπτά και μετά δεν υπάρχει σωτηρία, ο εγκέφαλος είναι πια νεκρός.

Μόνο μετά από αυτό το χρόνο θεωρείται ένας άνθρωπος πραγματικά νεκρός.
Kανείς ποτέ δε γύρισε μετά από 10 λεπτά.

Με λίγα λόγια ποτέ κανείς δεν επέστρεψε απ' τον θάνατο.

Πάντως γνωρίζω προσωπικά άνθρωπο που έπαθε ανακοπή στο χειρουργείο και όταν επανήλθε ούτε τούνελ είδε, ούτε φώτα περίεργα, ούτε τίποτα... Προφανώς ο εγκέφαλος μας -όσο είναι ζωντανός- δημιουργεί εικόνες ανάλογες με τις εμπειρίες μας.

Επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο για τον "άλλο κόσμο". Αντιθέτως υπάρχει άπειρο wishful thinking και δεκάδες λόγοι να ΘΕΛΟΥΜΕ να υπάρχει μεταθανάτια ζωή.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
astron
Φυσικός, Αστροφυσικός
από ΧΟΛΑΡΓΟΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/astron

Ο προσωπικός μου χώρος όπου ο πόλεμος των ιδεών συναντά τις δημόσιες εξομολογήσεις...

Tags

Επιστήμη Μουσική Προσωπικές Σκέψεις Φιλοσοφία Τηλεόραση και Σινεμά



Επίσημοι αναγνώστες (8)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links