Ο πόλεμος των ...Astron
Κάμε να σ' ανταμώσω φάσμα χαμένο του πόθου μου...
18 Ιανουαρίου 2008, 13:35
Για την Σεξουαλική Ηδονή
Φιλοσοφία  Προσωπικές Σκέψεις  

Ποτέ δεν έπαψε να με εκπλήσσει η ενοχοποίηση της ηδονής στις ανθρώπινες κοινωνίες. Πώς μπορεί να είμαστε τόσο ανόητοι ώστε να στρεφόμαστε κατά της ίδιας της φύσης μας;

Φυσικά δεν πρόκειται περί ανοησίας. Πρόκειται περι μιας προσπάθειας χειραγώγησης και ελέγχου των ανθρώπων. Ιδιαίτερα απ' τα χριστιανικά χρόνια και μετά οι εξουσίες με νύχια και δόντια θέλησαν να αποστρέψουν το βλέμμα του ανθρώπου απ' την ηδονή. Γιατί το ήξεραν καλά, ότι η μέγιστη απόλαυση, η μέγιστη ηδονή ενυπάρχει ήδη στο σώμα μας και κανείς δεν μπορεί να μας την αφαιρέσει ή να μας την δώσει. Γι' αυτό κατασκευάστηκε αυτή η πλαστή ηθική των απαγορεύσεων, των ενοχών, της ηδονής υπό προϋποθέσεις, ώστε να προσπαθούμε εμείς οι ίδιοι να μαντρώνουμε τη φύση μας σε καλούπια και φυλακές... Κι έτσι ξεχάσαμε ότι την μέγιστη ευτυχία μπορούμε να τη δώσουμε μονάχα εμείς στον εαυτό μας. Αρκούν δύο γυμνά σώματα. Τίποτ' άλλο.

Μα τώρα πια που προχωρήσαμε και τα συνειδητοποιούμε αυτά, γιατί σωπαίνουμε; Δεν είναι ο έρωτας ό,τι ομορφότερο έχουμε βιώσει; Δεν είναι η στιγμή του οργασμού μια στιγμή απόλυτης συμπυκνωμένης ευτυχίας; Ποια ηθική θα τολμήσει να σταθεί ενάντια σε αυτή την γιορτή των αισθήσεων; Κάθε ενοχή, κάθε πλαστός κανόνας μοιάζει πια εντελώς περιττός.  

Αναρωτιέμαι λοιπόν, για αυτήν την μέγιστη αίσθηση του οργασμού, πώς και δεν γράφονται ποιήματα; Γιατί αντιμετωπίζεται ακόμα ως ταμπού η ίδια η αιτία της ύπαρξής μας; Σίγουρα χρειάζονται ποιητικές ικανότητες για να περιγράψει κανείς τον οργασμό. Αλλά δεν πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε; Σκεφτείτε το σαν ένα φόρο τιμής για αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους. Όποιος έχει θάρρος, ας προσπαθήσει. Ίσως κι εγώ το δοκιμάσω κάποια στιγμή σε αυτό εδώ το blog. Άλλωστε με τόσα πλαστά πράγματα που έχουν λατρευτεί και δοξαστεί κατά καιρούς, ίσως είναι πια καιρός να λατρέψουμε και να δοξάσουμε κάτι αληθινό.

(Από αυτόν τον προβληματισμό πρέπει βέβαια να εξαιρέσω τον Ανδρέα Εμπειρίκο και το έργο του "Μέγας Ανατολικός" όπου όχι μόνο εκφράζεται ελεύθερα η σεξουαλική ηδονή, αλλά ερευνάται σε βάθος, σε όλες τις εκφάνσεις της.)

---- 

Η ενοχοποίηση της ηδονής ειδικά σε σχέση με την ελεύθερη έκφραση της βίας και της δυστυχίας με οδήγησε το καλοκαίρι του 2005 στη συγγραφή του κειμένου "Μην ομιλείτε περί ενοχής" στην στήλη μου "Σκέψεις" εδώ στο MusicHeaven. Ο τίτλος του κειμένου είναι παρμένος από ένα κείμενο του Καβάφη που αξίζει να το διαβάσετε ολοκληρο εδώ, μιας και στο κείμενο δεν το παραθέτω ολόκληρο.

 

Το Σύνταγμα της Hδονής

Mη ομιλείτε περί ενοχής, μη ομιλείτε περί ευθύνης. Όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας· όταν ριγούν και τρέμουν αι αισθήσεις, άφρων και ασεβής είναι όστις μένει μακράν, όστις δεν ορμά εις την καλήν εκστρατείαν, την βαίνουσαν επί την κατάκτησιν των απολαύσεων και των παθών.
      Όλοι οι νόμοι της ηθικής - κακώς νοημένοι, κακώς εφαρμοζόμενοι - είναι μηδέν και δεν ημπορούν να σταθούν ουδέ στιγμήν, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
      Mη αφήσης καμίαν σκιεράν αρετήν να σε βαστάξη. Mη πιστεύης ότι καμία υποχρέωσις σε δένει. Tο χρέος σου είναι να ενδίδης, να ενδίδης πάντοτε εις τας Eπιθυμίας, που είναι τα τελειότατα πλάσματα των τελείων θεών. Tο χρέος σου είναι να καταταχθής πιστός στρατιώτης, με απλότητα καρδίας, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
      Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου και πλανάσαι με θεωρίας δικαιοσύνης, με τας περί αμοιβής προλήψεις της κακώς καμωμένης κοινωνίας. Mη λέγης, Tόσον αξίζει ο κόπος μου και τόσον οφείλω να απολαύσω. Όπως η ζωή είναι κληρονομία και δεν έκαμες τίποτε δια να την κερδίσης ως αμοιβήν, ούτω κληρονομία πρέπει να είναι και η Hδονή. Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου· αλλά κράτει τα παράθυρα ανοικτά, ολοάνοικτα, δια να ακούσης τους πρώτους ήχους της διαβάσεως των στρατιωτών, όταν φθάνη το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
      Mη απατηθής από τους βλασφήμους όσοι σε λέγουν ότι η υπηρεσία είναι επικίνδυνος και επίπονος. H υπηρεσία της ηδονής είναι χαρά διαρκής. Σε εξαντλεί, αλλά σε εξαντλεί με θεσπεσίας μέθας. Kαι επί τέλους όταν πέσης εις τον δρόμον, και τότε είναι η τύχη σου ζηλευτή. Όταν περάση η κηδεία σου, αι Mορφαί τας οποίας έπλασαν αι επιθυμίαι σου θα ρίψουν λείρια και ρόδα λευκά επί του φερέτρου σου, θα σε σηκώσουν εις τους ώμους των έφηβοι Θεοί του Oλύμπου, και θα σε θάψουν εις το Kοιμητήριον του Iδεώδους όπου ασπρίζουν τα μαυσωλεία της ποιήσεως.

Κ. Καβάφης

14 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

StavmanR (18.01.2008)
Ο ηδονισμός είναι μία επιστροφή στη βάση, στα πρωταρχικά ένστικτα. Περισσότερα μπορείς να βρεις και σε δημοσιευμένα άρθρα όπως αυτό του βήματος: όhttp://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12493&m=A13&aa=3

Κανείς δεν αρνείται την ηδονιστική πλευρά της λειτουργίας του ανθρώπου, όπως κανείς δεν αρνείται την αφόδευση, για την οποία όμως και ποτέ δε συζητά (θέμα taboo). Θα ήταν λογικό να την κάνουμε θρησκεία κάποια στιγμή...
Astron (18.01.2008)
Το κείμενο δεν αφορά απαραίτητα τον ηδονισμό, αλλά την απόδοση της πρέπουσας αξίας σε κάτι το οποίο σκόπιμα απαξιώνεται.
Αλλά, Σταύρο, μήπως έχουμε χάσει ήδη το νόημα αν συγκρίνουμε την σεξουαλική ηδονή με ...την αφόδευση;

Διαφωνώ εντελώς με την θέση σου ότι "κανείς δεν αρνείται την ηδονιστική πλευρά της λειτουργίας του ανθρώπου." Οι αβρααμικές θρησκείες το κάνουν κατά κόρον για τους λόγους που προανέφερα τόσο στο blog μου όσο και στο κείμενο του 2005 "Μην ομιλείτε περί ενοχής".
StavmanR (18.01.2008)
Παύλο, για να σου απαντήσω χαριτολογώντας, θα σου πω ότι έχω ακούσει από ανθρώπους να μιλούν για ανυπέρβλητη ηδονή κατά τη διάρκεια της αφοδεύσεως. Δεν το προχωρώ παραπέρα γιατί άρχισα να γίνομαι 'γραφικός'.

Το κείμενό σου θα το διαβάσω με ενδιαφέρον. Ο ηδονισμός δε με βρίσκει σύμφωνο. Την φυσική ηδονή που προκύπτει από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπου (τροφή, αναπαραγωγή), δεν την απορρίπτω και δεν την δαιμονοποιώ, απλά τη βάζω στη θέση της: εκείνη που ανήκει στη βάση της ανθρώπινης εξέλιξης. Η συναισθηματική ηδονή, δηλαδή το πνευματικό παράγωγο (της δημιουργίας, της αγάπης κλπ) είναι η κεφαλή του εξελιγμένου ανθρώπου, καθώς προσθέτει το απαραίτητο ντύσιμο στη γυμνή ζωώδη πρωταρχική λειτουργία. Όπως ο εγκέφαλός μας είναι σύνολο 'στοιβάδων' που συμμετείχαν στην εξέλιξη, έτσι και τα συναισθήματα και η λογική είναι η εξελικτική πορεία της ενστικτώδους λειτουργίας σε συνειδησιακή υπόσταση. Δεν αναλύω περαιτέρω γιατί κινδυνεύω να γράψω περισσότερα από το ίδιο το ποστ...:))
margo (18.01.2008)
Προσωπικά,δεν βλέπω καμία ενοχοποίηση της ηδονής.Αντίθετα το σεξ και το χρήμα μοιάζουν οι δύο πρωταρχικές "αξίες" των κοινωνιών και περισσότερο από κάθε άλλη προβάλλονται ως πρότυπα τρόπου ζωής.

Και για μένα εδώ κολλάει η φράση σου"Πρόκειται περί μιας προσπάθειας χειραγώγησης και ελέγχου των ανθρώπων".


"Αναρωτιέμαι λοιπόν, για αυτήν την μέγιστη αίσθηση του οργασμού, πώς και δεν γράφονται ποιήματα; "

Στην ποίηση υπάρχουν αναφορές στην ηδονή και τη χαρά που αυτή προσφέρει,γίνονται βέβαια με τρόπο συμβολικό, πράγμα φυσικό και γνώριμο στην ομορφιά της ποίησης.
Σαφώς όμως μέσα από την τέχνη εκφράζεται τελικά η συναισθηματική ηδονή που ήταν και θα είναι αστείρευτη πηγή δημιουργίας.

Φαντάζομαι οι ηδονιστές δεν "σπαταλούν" το χρόνο τους γράφοντας ποιήματα. : )
Astron (18.01.2008)
Σταύρο, τίποτα δεν μας εμποδίζει να διεκδικούμε τόσο την σωματική όσο και την συναισθηματική ηδονή. Πρόσεξε όμως, ανθρωπότητα χωρίς συναισθηματική ηδονή μπορεί να υπάρξει. Ανθρωπότητα χωρίς σωματική ηδονή είναι αδύνατον να υπάρξει, κι αν κάποτε υπήρξε θα εξαφανίστηκε. Είναι δηλαδή το σεξ η βάση της ύπαρξης όλων των ζωντανών οργανισμών και οποιαδήποτε ενοχοποίησή του είναι σαν να αντιδρούμε απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Και μιλώντας για τον εαυτό μου, όταν το σώμα μου έχει εκφραστεί και νιώθει γεμάτο, τότε μπορώ να δημιουργήσω πολύ περισσότερα πράγματα συναισθηματικά.

Μαργαρίτα, το σεξ παρουσιάζεται στα μέσα ως κάτι το βρώμικο και το φθηνό. Διάβασε το κείμενό μου "Μην ομιλείτε περί ενοχής" όπου το εξηγώ πιο αναλυτικά.

Το σεξ μας κάνει να αισθανόμαστε πανέμορφα. Και δεν είναι κάτι μόνο σωματικό. Η ηρεμία που προσφέρει η ερωτική πράξη και ο οργασμός είναι εκτός από σωματική και συναισθηματική γαλήνη.

Απενοχοποίηση του σεξ προϋποθέτει και απενοχοποίηση του γυμνού σώματος.
Μια απλή αντιπαραβολή: τους μυθικούς ήρωες, και ακόμα και τους Θεούς οι αρχαίοι Έλληνες τους έπλαθαν και τους ζωγράφιζαν συχνά γυμνούς. Η αντίστοιχη θεία απεικόνιση στην χριστιανοσύνη, για παράδειγμα οι άγιοι της χριστιανικής παράδοσης είναι στο άλλο άκρο. Λες και το γυμνό σώμα είναι κάτι το πονηρό, κάτι που πρέπει να κρύβεται. Η ίδια η μητέρα του ενσαρκωμένου Θεού δεν έκανε ποτέ σεξ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Ιησού.
Σε αντίθεση πάλι οι αρχαίοι Έλληνες θεοί απολάμβαναν τον έρωτα, κι έτσι τον καθαγίαζαν.

Αυτά βέβαια είναι προφανή, και για να είμαι ειλικρινής το post απευθύνεται περισσότερο σε εκείνους που τα έχουν ήδη συνειδητοποιήσει αυτά και έτσι μπορούν να καταλάβουν το νόημα του ποιήματος του Κ. Καβάφη.
margo (21.01.2008)
"Μαργαρίτα, το σεξ παρουσιάζεται στα μέσα ως κάτι το βρώμικο και το φθηνό"

-...Σε ποιο κανάλι;...σε ποιο έντυπο;
..σε πιο σήριαλ;..σε ποια διαφήμιση;

Επιμένω ότι πλασάρεται παντού σαν ανώτατη αξία μαζί με το χρήμα.

"Το σεξ μας κάνει να αισθανόμαστε πανέμορφα.."

Κρατήσου γιατί θα σε σοκάρω τώρα:

To ξέρω !

: )))))

"και για να είμαι ειλικρινής το post απευθύνεται περισσότερο σε εκείνους που τα έχουν ήδη συνειδητοποιήσει αυτά ..."

aυτό δεν τό ΄ξερα..sorry για τα σχόλια

: )


NIKOSPI (18.03.2008)
Κάτι δεν μου πάει καλά εδώ (Ιδιαίτερα απ' τα χριστιανικά χρόνια και μετά οι εξουσίες με νύχια και δόντια θέλησαν να αποστρέψουν το βλέμμα του ανθρώπου απ' την ηδονή.) Γιατι εσυ προφανώ λες πριν τον γάμο, καθαρη πορνεία όπως είπε και ο Σεβαστός προς όλους μας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ο θεός είπε να είμαστε ηθικοί και όχι ανήθικοι!:)
Astron (19.03.2008)
Ευτυχώς δηλαδή που είμαι άθρησκος, αλλιώς θα ήμουν ...πόρνος!
Orfeus (19.03.2008)
Ευτυχώς και για μένα Παύλο.

NIKOSPI: Πότε το είπε αυτό ο Θεός;
Μ' αυτά τα ακουστικά που φοράω όλη την ώρα στα αυτιά μου δεν τον άκουσα.
vouliakis (19.03.2008)
Orfeus, ευτυχώς που δεν έβγαλες τα ακουστικά. Είδες τι έπαθε ο Βασίλης ο Παπακωνσταντίνου? Την ώρα που μοίραζε ο Θεός μύτες, αυτός άκουσε πίτες και του είπε "πιάσε μια διπλή με σουβλάκι" :-)))
Orfeus (19.03.2008)
:)))))))))))))))))))))))
NIKOSPI (19.03.2008)
@Orfeus Δεν το είπε έτσι ακριβώς, απλώς όσοι συνουσιάζοντε έξω από τα ορθόδοξα πλαίσια του θρησκετικου μας γάμου τότε = Ανήθικος!!!Ότι λέει η ορθοδοξία είναι σωστό, γιατί ο θεός προστατέυει και με τα δύο του χέρια την εκκλήσσια μου!
@Αstron καμιά σχέση, και εσύ θα κριθείς όπως εμείς μια και έμαθες ότι όσοι έχουν εξωγαμιαίες σχέσεις είναι ανήθικοι.
uNick (19.03.2008)

Παύλε, την πάτησες! Άρχισε να ξεψαχνίζει το blog σου, και τώρα θα γράφει παντού! Ως γνωστόν, έχει γνώμη για όλα... ακόμα και για αυτά για τα οποία δεν έχει ιδέα!
(αν το καλοσκεφτείς, βέβαια, έχει και την πλάκα του το πράγμα... είναι σαν να κατακρίνω εγώ τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην καισαρική τομή, ή να αμφισβητώ την ορθότητα των πειραμάτων της κβαντικής φυσικής...)


Μια διορθωσούλα στον "άξιο": ο Θεός ποτέ δεν είπε τίποτα τέτοιο... όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, κάποιοι βολεύονται με το να λένε στους αφελείς "ο Θεός είπε..." και το κάνουν κατά κόρον, ευνουχίζοντας κάθε ίχνος ελεύθερης βούλησης και εκμηδενίζοντας την (όποια) ανθρώπινη αξιοπρέπεια των "αμνών"...Orfeus (19.03.2008)
Λέτε να το ξαναπεί ρε παιδιά;

Άμα ξανακάνω σεξ να μου τρυπήσετε τα .....ακουστικά!!!!!


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
astron
Φυσικός, Αστροφυσικός
από ΧΟΛΑΡΓΟΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/astron

Ο προσωπικός μου χώρος όπου ο πόλεμος των ιδεών συναντά τις δημόσιες εξομολογήσεις...

Tags

Επιστήμη Μουσική Προσωπικές Σκέψεις Φιλοσοφία Τηλεόραση και ΣινεμάΕπίσημοι αναγνώστες (8)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links