Ο πόλεμος των ...Astron
Κάμε να σ' ανταμώσω φάσμα χαμένο του πόθου μου...
16 Μαρτίου 2009, 02:03
Ήλιος και Άνοιξη
Προσωπικές Σκέψεις  

Ίσως να είμαι απ' τους λίγους ανθρώπους που ο καιρός τους επηρεάζει τόσο υπερβολικά. Τις συννεφιασμένες μέρες ακόμα και εάν δεν έχω λόγο να είμαι θλιμμένος, μέσα μου έχω ένα βάρος, μία αβεβαιότητα, μία ροπή προς τη μελαγχολία. Αντίθετα, τις ηλιοφανείς ημέρες, ακόμα και εάν υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα με κυριεύει μια αισιοδοξία, μία βεβαιότητα ότι όλα μπορούν να επιτευχθούν με αρκετή θέληση, και ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν.
Έχω κάνει προσπάθειες να το ξεπεράσω αυτό το φαινόμενο, αλλά φαίνεται είναι στη φύση μου. Και έτσι είναι για μένα σα να υπάρχει το χαρούμενο εξάμηνο (ας πούμε απ' τον Απρίλιο ως τον Οκτώβρη) και το θλιμμένο εξάμηνο.

Επίσης, προτιμώ πολύ περισσότερο τη νύχτα απ' ότι τη συννεφιασμένη μέρα. Τόσο, που εάν έξω ο ουρανός είναι πολύ συννεφιασμένος προτιμώ να κλείσω τα πατζούρια και να μείνω με με τα ζεστά φώτα του σπιτιού.

Ίσως να είναι υπερβολικά όλα αυτά, αλλά η επιρροή του ήλιου στην ψυχολογία μας είναι κάτι αποδεδειγμένο επιστημονικά. Στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αυξημένη τάση καταθλίψεων εν μέρει λόγω της μόνιμης συννεφιάς και του κρύου. Μάλιστα η έλλειψη ήλιου και οι ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει αυτή αντιμετωπίζεται με διάφορες μεθόδους όπως την τεχνητή δημιουργία φωτός που να μοιάζει με το ηλιακό ώστε να αναπτερωθεί το ηθικό του ...πάσχοντα. Μπορεί να μοιάζει αστείο, αλλά πράγματι είμαστε φτιαγμένοι να λατρεύουμε τον ήλιο. Η ενέργεια ολόκληρου του πλανήτη πηγάζει από εκεί και κατ' επέκτασιν και η ζωή.

Πλησιάζει λοιπόν αυτό το ...χαρούμενο εξάμηνο. Και όπως στο παραμύθι ο Ήλιος θα νικήσει το Βοριά. Δεν φαντάζομαι να ήταν κανένα παιδί με το μέρος του Βοριά όταν διάβασε το γνωστό παραμύθι του Αισώπου.

Καλή Άνοιξη λοιπόν :)

Υ.Γ. Τυπικά έχει μπει ήδη η άνοιξη, αλλά στην πραγματικότητα (αστρονομικά) μπαίνει περίπου στις 21 Μαρτίου διότι από τότε και μετά η μέρα θα είναι μεγαλύτερη απ' τη νύχτα.

10 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Latte (16.03.2009)
Καλή χαρά, λοιπόν, στο "χαρούμενο εξάμηνό σου" που σε λίγο αρχίζει!

Η (όποια τυχόν) υπερβολή θεωρείς πώς έχεις στον επηρεασμό σου από τον ήλιο και την έλλειψή του είναι πολύ σχετική: Εμείς αντιμετωπίζουμε τον ήλιο ως κάτι φυσικό, γιατί έχουμε πολλές μέρες με ηλιοφάνεια, αντίθετα με τους κατοίκους των βορειοευρωπαϊκών χωρών, που έχουν τέτοια έλλειψη ήλιου, ώστε τα δελτία καιρού τους να ενημερώνουν για τις ώρες (!) ηλιοφάνειας, τις μέρες που υπαρχει και εκεί που προχωράς στο δρόμο μία από τις (σπανιες) μέρες με ήλιο, να βλέπεις ανθρώπους να κάθονται προσοχή (όρθιοι) ή ακουμπώντας σε έναν τοίχο, με τα μάτια κλειστά και τα πρόσωπα στραμμένα ευλαβικά προς τον ήλιο!
StavmanR (16.03.2009)
Όμως:

"Χωρίς αυτή τη σκοτεινιά τα χρόνια μένουν άδεια"
(Σωκράτης Μάλαμας , Το γράμμα)

Καλώς επανήλθες Παύλο :)
chocolat (16.03.2009)
Κι εγώ καλοκαιρινός τύπος είμαι και συμπάσχω!! :)

Πανέμορφη προσέγγιση Astron!
sven (16.03.2009)

Πόσο διαφορετικοί είμαστε οι άνθρωποι και πόσο γοητευτικό, αν και ενίοτε οδυνηρό, είναι αυτό...

Εμένα, αντιθέτως, με "φτιάχνουν" πάρα πολύ οι "μελαγχολικές" φθινοπωρινές ή χειμωνιάτικες μέρες, ιδιαίτερα με ψιλόβροχο. Το ταξίδι με τραίνο ή αυτοκίνητο με μουσικούλα και με ή ακόμα και χωρίς παρέα είναι το καλύτερό μου. Ο καιρός αυτός με παραπέμπει σε ορεινές διαδρομές, σε ορεινούς ξενώνες με τζάκι και καλό κόκκινο κρασί...Αρκεί να μη φυσά. Εδώ είναι το δικό μου βίτσιο!!! Και ξέρω πολύ καλά γιατί. Όποιος θέλει μπορώ να του το πω, για να μην κάνω κατάχρηση του χώρου.

Παύλο, κάνε μια θετική αναπλαισίωση της "ευαλωτότητάς" σου και δες την περίοδο των "δύσκολων ημερών" σου σαν τη γλυκειά αναμονή της καλής σου, που τόσο επιθυμείς, που σούχει λείψει και πως σύντομα θα σφίξεις στην αγκαλιά σου και θα μυρίσεις το μοναδικό της άρωμα...!!!!!
MPara (16.03.2009)
Σε νιώθω απόλυτα και περιμένω πώς και πώς την 29η Μαρτίου που θα πάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.
:))))
Oraclas (16.03.2009)
Γεννημένος τον Νοέμβρη είμαι και εγώ ένας μελαγχολικός τύπος.. Μία βροχερή μέρα είναι η απολαυσή μου αρκεί να μην είμαι στον δρόμο. Όμως όταν ο ήλιος μεταναστεύει στην καρδιά μου, η πιο σκοτεινή μέρα, μου φαίνεται φωτεινή και η διάθεσή μου απογειώνεται.

Έχεις δίκιο για τον ήλιο, πως επηρεάζει λαούς. Μάλιστα είχα διαβάσει κάπου, πως το κλίμα επηρεάζει και τον τρόπο ομιλίας μας (μεσογειακοί ανοιχτό στόμα με χειρονομίες, σκανδιναβοί κλειστό στόμα, με κοφτές κινήσεις).
mellia (16.03.2009)
Περιγράφεις ακριβώς αυτά που αισθάνομαι κι εγώ όταν έχει ήλιο ή συννεφιά. Είναι πράγματι μαγικό πώς μια ηλιόλουστη ημέρα μπορεί ακόμα και αν ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα να με συντηρεί σε μια κατάσταση σχεδόν ευδαιμονική!. Νομίζω κι εγώ οτι έχει δωθεί επιστημονική εξήγηση για το θέμα, παίζει μάλλον ρόλο το επίπεδο της μελανίνης στον οργανισμό.

"Μπορεί να μοιάζει αστείο, αλλά πράγματι είμαστε φτιαγμένοι να λατρεύουμε τον ήλιο. Η ενέργεια ολόκληρου του πλανήτη πηγάζει από εκεί και κατ' επέκτασιν και η ζωή"

Αυτό το κομμάτι μου άρεσε ιδιαιτέρως!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
(άντε να έρχεται το καλοκαιράκι!)
Astron (16.03.2009)
@Latte
Σ' ευχαριστώ :)
Έχεις δίκιο για τους βόρειους λαούς. Το ξέρω και από μία φίλη μου απ' τη βόρεια Ευρώπη που θεωρούσε σχεδόν ...εγκληματικό να κλείνουμε τις κουρτίνες όταν έχει ήλιο. Επειδή κάποια στιγμή θα πάω στην Αγγλία για μεταπτυχιακό το μόνο που με προβληματίζει είναι το πώς θα με επηρεάσει αυτή η μόνιμη συννεφιά.

@Stavman
Σταύρο, ευχαριστώ, αλλά δεν απουσίαζα εντελώς. Εδώ γύρω είμαι, απλά λόγω διαβάσματος είναι αρκετά περιορισμένη η συμμετοχή μου τελευταία.

@chocolat
Σ' ευχαριστώ πολύ :)

@Sven
Ναι, το ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ακριβώς αντίθετα. Έχω και αρκετούς φίλους που το βλέπουν έτσι, όπως και ο thank που γράφει εδώ στο MH, ο οποίος λατρεύει τη βροχή. Αλλά αυτή η ποικιλομορφία όπως λες κι εσύ είναι ιδιαίτερα γοητευτική.
Ναι, έχεις δίκιο, στην ουσία αυτό κάνω ...υπομονή :) Ελπίζω να μην έδωσα βέβαια την εντύπωση ότι το χειμώνα είναι μονίμως μελαγχολικός.

@Mpara
Κι εγώ την περιμένω εκείνη τη μέρα με μεγάλη προσμονή. Μάλιστα είχα απογοητευτεί όταν είδα ότι ...η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (όπου γίνεται η αλλαγή της ώρας) πέφτει τόσο μακριά :)

@Oraclas
Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Για παράδειγμα οι ιθαγενείς λαοί της Αφρικής μιλούν πολύ ανοιχτά και με πάρα πολλά φωνήεντα. Γι' αυτό μου φαίνονται πολύ όμορφες αυτές οι γλώσσες σε αντίθεση με τις πιο άγριες βορειο-ευρωπαϊκές.

@mellia
Τελικά ...είμαστε πολλοί οι ηλιολάτρες :)
Αχ αυτό το καλοκαιράκι πόσο τέλειο μοιάζει ειδικά όταν το σκεφτόμαστε μες το καταχείμωνο... H αγάπη μου για το καλοκαίρι νομίζω είναι διάχυτη σε προηγούμενα posts :)
thank (16.03.2009)
ναι, η αλήθεια είναι ότι η προσέγγιση είναι πανέμορφη, πάει να ρίξει ακόμα κι εμένα. Η άνοιξη είναι μία χαρά .. το καλοκαίρι .. δεν μπορώ να καταλάβω τι του βρίσκετε ... Ενώ ο χειμώνας, η βροχή, η καταχνιά, το βουνό, τα ποτάμια, η δροσιά ... Πάντως τα γυρίσματα των εποχών, όντως είναι μαγικά. :)
Astron (16.03.2009)
Φίλε μου, η φράση σου "δεν μπορώ να καταλάβω τί βρίσκετε στο καλοκαίρι" μου θυμίζει το ποίημα του Καρυωτάκη:

Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα
είδα το βράδυ αυτό.
Κάποια χρυσή, λεπτότατη
στους δρόμους ευωδιά.
Και στην καρδιά
αιφνίδια καλοσύνη.
Στα χέρια το παλτό,
στ' ανεστραμμένο πρόσωπο η σελήνη.
Ηλεκτρισμένη από φιλήματα
θα 'λεγες την ατμόσφαιρα.
Η σκέψις, τα ποιήματα,
βάρος περιττό.

Έχω κάτι σπασμένα φτερά.
Δεν ξέρω καν γιατί μας ήρθε
το καλοκαίρι αυτό.
Για ποιαν ανέλπιστη χαρά,
για ποιες αγάπες
για ποιο ταξίδι ονειρευτό.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
astron
Φυσικός, Αστροφυσικός
από ΧΟΛΑΡΓΟΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/astron

Ο προσωπικός μου χώρος όπου ο πόλεμος των ιδεών συναντά τις δημόσιες εξομολογήσεις...

Tags

Επιστήμη Μουσική Προσωπικές Σκέψεις Φιλοσοφία Τηλεόραση και ΣινεμάΕπίσημοι αναγνώστες (8)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links