Ο πόλεμος των ...Astron
Κάμε να σ' ανταμώσω φάσμα χαμένο του πόθου μου...
18 Οκτωβρίου 2006, 14:20
Περί φιλοσοφικών συζητήσεων (μέρος α')
Φιλοσοφία  

Χαίρομαι πολύ όταν ξεκινάμε σοβαρές φιλοσοφικές συζητήσεις στο Forum. Ακόμα κι αν είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να καταλήξουμε σε συμπέρασμα. Αυτή η πολυφωνία, η πληθώρα διαφορετικών απόψεων ίσως είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η εποχή μας ωρίμασε. Είναι πράγματι ένδειξη μεγάλης ωριμότητας να μπορούμε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι απλά διαφωνούμε, χωρίς να ξεφεύγουμε απ' τα όρια της ευγένειας.

Παρατηρώ ότι πλέον αυτές οι συζητήσεις γίνονται σε πολυ πιο ειρηνικά πλαίσια απ' όταν γίνονταν παλιότερα κι αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο.

Κάθε τόσο κάποιος που διαβάζει αυτές τις συζητήσεις και αναρωτιέται τί νόημα έχουν όλα αυτά αφού είναι ζητήματα καθαρά προσωπικά. Η απάντησή μου είναι ότι έχει τόσο νόημα όσο έχει να κουβεντιάζουμε για το αγαπημένο μας είδος τέχνης, για τα τραγούδια, για την ποίηση... ’λλωστε αν με την τέχνη εκφράζουμε τα συναισθήματά μας που δεν εκφράζονται αλλιώς, με τις φιλοσοφικές συζητήσεις εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας που δεν είναι εύκολο να τους εκφράσουμε σε άλλους χώρους. ’λλωστε οι φιλοσοφικές αγωνίες των ανθρώπων εμφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα με το ανθρώπινο είδος όπως και η τέχνη.

Όπως είναι φυσικό αυτές οι φιλοσοφικές συζητήσεις συχνά καταλήγουν στο ζήτημα του "Θεού". Όμως πρέπει να ξέρει όποιος είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μία συζήτηση ότι αυτά που ο ίδιος αποδέχεται δογματικά μπορεί για τους άλλους να ακούγονται εντελώς ξένα ή ψεύτικα. ’λλωστε το δόγμα είναι ο εχθρός της φιλοσοφικής συζήτησης. Απ' την στιγμή που μπαίνω σε μία τέτοια συζήτηση σημαίνει ότι όλα είναι προς διαπραγμάτευση. Ακόμα και τα πιο ιερά (για μένα) ζητήματα. Εάν δεν τα θεωρώ προς διαπραγμάτευση τότε δεν μπαίνω σε αυτήν την κουβέντα για να τα προστατεύσω.  Πάντως ειλικρινά χαίρομαι πολύ γιατί ανεξάρτητα απ' το αν συμφωνώ ή αν διαφωνώ με κάποιες απόψεις βλέπω ότι οι άνθρωποι του musicheaven είναι πάρα πολύ αξιόλογοι και "ψάχνονται". Ας μην πυροβολούμε λοιπόν τέτοιες συζητήσεις. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτά τα ερωτήματα είναι που έκαναν την ανθρωπότητα να πάει μπροστά.

Υ.Γ. Σύντομα θα δημοσιευτεί στην στήλη μου "Σκέψεις" του e-Περιοδικού ένα κείμενό μου για έναν αγωνιστή της ελεύθερης σκέψης που χάρη σε αυτόν και σε ορισμένους άλλους μπορούμε σήμερα να μιλούμε ελεύθερα και να εκφράζουμε τις απόψεις μας όσο διαφορετικές κι αν είναι απ' τις απόψεις των πλειοψηφίας.

7 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

meltica (18.10.2006)
Παύλο όμορφο το κείμενο σου... και επειδή ίσως να με είχες παρεξηγήσει παλαιότερα στο θέμα με τον Θεό- όσο διάβαζα τα παραπάνω μπορεί να ήταν η ιδέα μου, αλλά ήταν σαν τα έγραψες έχοντας εν μέρει στο μυαλό σου την ''διαμάχη'' που είχαμε περί φιλοσοφικών συζητήσεων στο topic για τον Θεό- θέλω να σου πω πως συμφωνώ με όλα όσα λες παραπάνω. Η μόνη μου ένσταση συνεχίζει να υπάρχει στο θέμα της θρησκείας και έχω επιχειρηματολογήσει περί αυτού- ασφαλώς όπως λέω πάντα μπορεί να κάνω και λάθος. ’λλωστε θα ήταν άτοπο να είμαι εναντίον των φιλοσοφικών συζητήσεων εφόσον συμμετέχω και γω σε αυτές. Περιμένω το εκίμενο στο e- Περιοδικό. Έτσι όπως το παρουσιάζεις φαίνεται ενδιαφέρον.
XeniaRodo (18.10.2006)
Σύντομα? τι πα να πει σύντομα? εμείς γιατί περιμένουμε τόσον καιρό Ε??? έχεις ΒΥΣΜΑ μήπως κι εσύ?
(πλάκα κάνω ε!)
Astron (18.10.2006)
Meltica αυτό που θέλω να πω είναι πως όλες αυτές οι συζητήσεις (όπως του topic "Υπήρξε συγκεκριμένο περιστατικό στη ζωή σας που να σας έπεισε για τον Θεό") δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως διαμάχες ακόμα κι όταν οι διαφωνίες είναι έντονες. Πρόκειται για ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση του κάτι πιο πέρα από αυτά που μας μαθαίνουν.

Ξένια ότι θα δημοσιευτεί σύντομα δεν σημαίνει ότι το έστειλα σήμερα! Πάνε αρκετές μέρες και περιμένω να το δω κάποια από αυτές τις μέρες online μιας και είναι επίκαιρο με όλα αυτά που κουβεντιάζουμε ;)
dimitrapan (20.10.2006)
Παύλο μου κι εμένα μου αρέσουν πολύ οι συζητήσεις αυτού του τύπου...

Ωστόσο, όσον αφορά στο θέμα του Θεού είναι λίγο λεπτές οι ισορροπίες. Και εξηγούμαι... Αναφέρεις: "Απ' την στιγμή που μπαίνω σε μία τέτοια συζήτηση σημαίνει ότι όλα είναι προς διαπραγμάτευση. Ακόμα και τα πιο ιερά (για μένα) ζητήματα".

Θεωρώ ότι τα ιερά ζητήματα δεν μπορούν να μπουν σε διαπραγμάτευση. Π.χ. είτε πιστεύεις στην ύπαρξη του Θεού είτε όχι. Είτε πιστεύεις στα θαύματα είτε όχι.

Το μόνο ίσως που θα μπορούσε να μπει σε διαπραγμάτευση είναι οιπρακτικές και οι αποφάσεις της επίσημης εκκλησίας.

Κατά τα άλλα, θεωρώ ότι κάποιος δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την πίστη του.

Υ.Γ.: Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω εσένα και τον yiannisyiannis, που κατά καιρούς μου έχετε δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσω κάποιες από τις καλύτερες και πιο εποικοδομητικές συζητήσεις στη ζωή μου!!!
Astron (20.10.2006)
Δήμητρα, για αυτό ακριβώς λέω πως αν κάποιος δεν μπορεί να κουβεντιάσει πάνω σε ζητήματα πίστης και Θεού (τα θεωρεί δηλαδή ευαίσθητα-προσωπικά θέματα) καλό είναι να μην μπαίνει σε αυτήν την συζήτηση.
Όμως η συζήτηση για ύπαρξη του Θεού είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα -ίσως το πιο σημαντικό- στο οποίο απάντησαν με τον δικό τους τρόπο σχεδόν όλοι οι φιλόσοφοι απ' την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να μην το θίγουμε. Μάλιστα απ' την στιγμή που "φιλοσοφούμε" και στοχαζόμαστε επιβάλλεται.
Εάν κάποιος θεωρεί ότι δεν είναι προς διαπραγμάτευση αυτά που πιστεύει, τότε τί λόγο έχει να συμμετάσχει σε μία ζωντανή συζήτηση πάνω στο ζήτημα του Θεού; Απ' την στιγμή που έχει ήδη κατασταλάξει σε μία άποψη δογματική όπως είναι οι θρησκείες σημαίνει ότι έχει πάψει να αναζητά εναλλακτικές απαντήσεις.
Για αυτό που αναφέρεις ότι στα ζητήματα του Θεού "είτε πιστεύεις στην ύπαρξη του Θεού είτε όχι" θα γράψω στο δεύτερο μέρος του post μου.
dimitrapan (20.10.2006)
Περιμένω με αγωνία... :-)
thank (21.10.2006)
Δεν κατάλαβα ποτέ τις διαφωνίες για τη "μη συζήτηση" τέτοιων θεμάτων. Ευαίσθητα και προσωπικά θέματα υπάρχουν πολλά. Και όμως συζητούνται. Και "μπετοναρισμένες" στάσεις, απόψεις κλπ επίσης υπάρχουν. Πχ πολιτική, κοινωνία, μουσική κλπ. Και σπάνια βλέπει κανείς ανθρώπους να λένε "με έπεισες", "είχα άδικο" κλπ.

Αν και η "πειθώ" θα έπρεπε να υπάρχει, ξέρω πως ειναι δύσκολη. Αλλά και πάλι, οι συζητήσεις δεν γίνονται για να πείσει ο ένας τον άλλον. Γίνονται για να εμπλουτίσουμε τις σκεψεις μας και τη ψυχή μας. Από εκει και πέρα, κανείς δε ξέρει που θα οδηγήσει κάποιον μία άποψη που θα διαβάσει.

Πολλές φορές, όχι απ όλους εννοείται, η επίκληση της ευαισθησίας, και της λεπτότητας του ζήτήματος, δεν με πείθει. Δεν ειναι θέμα λεπτότητας, αλλά άρνησης να συζητείται το συγκεκριμένο. Γιατί ο τρόπος προσέγγισης της θρησκείας από μέρους τους, προκαλεί αυτήν την στάση. Η άρνηση, η στάμπα της "αθεϊας" που αποκτά υβριστικό χαρακτήρα, ειναι συστατικό της ιδεολογίας και πρακτικής κάποιων.

Παρά τις πολλές, εξαιρετικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις ανθρώπων ποy πιστευουν - πχ gate, neerie κ.α. -υπάρχουν Παύλο και τοποθετήσεις που βγάζουν έχθρότητα, υποβιβασμό του συνομιλητή, κατηγοριοποίηση, ταξινόμηση, χαρακτηρισμούς, διαστρεύλωση.

Προσωπικά, εγώ δεν έχω την καλύτερη δυνατή εικόνα από το φόρουμ σε τέτοια θέματα.

Και όχι μόνο σε ότι αφορά θρησκεία. Σε οτιδπήοτε έχει να κάνει με την απόλυτη προσέγγιση, με την αδιαλαξία στην επικοινωνία, με έλλειψη σεμνότητας Παύλο. Δεν παίζει τόσο ρόλο το τι υποστηρίζει κάποιος, αλλά το πως. Ο τρόπος γραφής δηλαδή που αντανακλά σε σημαντικό βαθμό και τρόπο σκέψης, ίσως και στάση ζωής.

Για τον λόγο αυτόν, - πλέον βαρεμάρα, έλλειψη διάθεσης, χρόνου κλπ - δεν ενθουσιάζομαι πλέον από την ιδέα του να γράφω. Αντίθετα μου αρέσει να διαβάζω και αντλώ ... Μία από τις πηγές αυτές, ειναι και τα κείμενά σου.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
astron
Φυσικός, Αστροφυσικός
από ΧΟΛΑΡΓΟΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/astron

Ο προσωπικός μου χώρος όπου ο πόλεμος των ιδεών συναντά τις δημόσιες εξομολογήσεις...

Tags

Επιστήμη Μουσική Προσωπικές Σκέψεις Φιλοσοφία Τηλεόραση και ΣινεμάΕπίσημοι αναγνώστες (8)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links