Ζω σημαίνει επικοινωνώ!
24 Αυγούστου 2021, 07:28
Γουρούνι γεννιέσαι;


της Λεϊλά Σλιμανί

Nα περπατάω στο δρόμο. Να παίρνω το μετρό τη νύχτα.
Να φοράω μίνι φούστα, ντεκολτέ και ψηλά τακούνια.
Να χορεύω μόνη μου στη μέση της πίστας. Να μακιγιάρομαι έντονα.
Να παίρνω ταξί έχοντας πιει λίγο παραπάνω. Να ξαπλώνω στο χορτάρι μισόγυμνη.
Να κάνω ωτο-στοπ. Ν’ ανεβαίνω σε νυχτερινό λεωφορείο.
Να ταξιδεύω μόνη. Να πίνω ένα ποτηράκι μόνη μου στη βεράντα.
Να τρέχω σ’ έναν έρημο δρόμο. Να περιμένω σ’ ένα παγκάκι.
Να κάνω καμάκι σ’ έναν άντρα, ν’ αλλάζω γνώμη και να συνεχίζω τον δρόμο μου.
Να στριμώχνομαι στην πολυκοσμία του τραίνου. Να εργάζομαι νύχτα.
Να θηλάζω το παιδί μου δημόσια. Να ζητάω αύξηση στη δουλειά μου.
Σε όλες αυτές τις στιγμές της ζωής, τις απλές και καθημερινές, διεκδικώ το δικαίωμα να μην με ενοχλούν.
Το δικαίωμα να μην σκέφτομαι καν ότι μπορεί να έρθω σε δύσκολη θέση.
Διεκδικώ την ελευθερία να μην υφίσταμαι σχόλια για τη συμπεριφορά μου, για το πώς είμαι ντυμένη, για το πώς βαδίζω, για το σχήμα των γλουτών μου, για το μέγεθος του στήθους μου. Διεκδικώ το δικαίωμά μου στην ηρεμία, στη μοναξιά, το δικαίωμά μου να περπατάω χωρίς φόβο.
Δεν θέλω μόνο εσωτερική ελευθερία.
Θέλω την ελευθερία να ζώ έξω στον κόσμο, στον ανοιχτό αέρα, σε έναν κόσμο που είναι λίγο και δικός μου.

Δεν είμαι ένα εύθραυστο πλασματάκι.
Δεν έχω την απαίτηση να προστατεύομαι, αλλά διεκδικώ το δικαίωμά μου για ασφάλεια και σεβασμό.
Και οι άνδρες δεν είναι όλοι γουρούνια.
Τις τελευταίες εβδομάδες πόσο εντυπωσιάστηκα, πόσο ξαφνιάστηκα ευχάριστα, πόσο ενθουσιάστηκα με τους άνδρες που είχαν την ικανότητά να αντιληφθούν τι παίζεται!
Έμεινα συγκλονισμένη μπροστά στη θέλησή τους να μην είναι πια συνένοχοι, στη θέλησή τους ν’ αλλάξουν τον κόσμο, ν’ απελευθερωθούν και οι ίδιοι από αυτές τις συμπεριφορές. Επειδή πίσω από αυτή την υποτιθέμενη ελευθερία να «την πέφτουν», κρύβεται μια άποψη για το αρσενικό τρομερά ντετερμινιστική: «γουρούνι γεννιέσαι».
Οι άνδρες στο περιβάλλον μου, κοκκινίζουν από ντροπή κι εξεγείρονται εναντίον όσων με προσβάλλουν.
Εναντίον εκείνων που εκσπερματώνουν πάνω στο παλτό μου στις οκτώ το πρωί.
Εναντίον του αφεντικού που μου δίνει να καταλάβω τί θα έπρεπε να κάνω για να πάρω προαγωγή.
Εναντίον του καθηγητή που ανταλλάσσει την ακαδημαϊκή πρόοδο με μια πίπα.
Εναντίον του περαστικού που με ρωτάει αν «γαμιέμαι» και καταλήγει να με αποκαλεί «τσούλα».
Οι άνδρες που γνωρίζω είναι αηδιασμένοι από αυτή την οπισθοδρομική άποψη για τον ανδρισμό.
Ελπίζω ότι ο γιος μου θα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος.
Ελεύθερος, όχι μόνο να μην είναι ενοχλητικός, αλλά ελεύθερος να αυτοπροσδιορίζεται διαφορετικά από το στερεότυπο που βλέπει τον άνδρα ως ένα αρπακτικό που διακατέχεται από ανεξέλεγκτες παρορμήσεις.
Ένας άνδρας που ξέρει πώς να σαγηνεύσει με τους χιλιάδες υπέροχους τρόπους που ξέρουν οι άνδρες για να μας ξελογιάζουν.

Εγώ δεν είμαι θύμα. Αλλά εκατομμύρια γυναίκες είναι.
Αυτό είναι ένα γεγονός και όχι μια ηθική κρίση ή μια αναγωγή στην “ουσία” της γυναίκας.
Και μέσα μου σπαρταρά ο φόβος όλων εκείνων των γυναικών που περπατούν στους δρόμους χιλιάδων πόλεων στον κόσμο με το κεφάλι σκυφτό.
Των γυναικών που τις παίρνουν από πίσω στο δρόμο, που τις παρενοχλούν, που τις βιάζουν, που τις προσβάλλουν, που τις αντιμετωπίζουν μέσα στους δημόσιους χώρους σαν παρείσακτες.
Μέσα μου αντηχεί η κραυγή των γυναικών που κρύβονται, που ντρέπονται, που τις πετούν στο δρόμο σαν παρίες επειδή είναι ατιμασμένες.
Των γυναικών που κρύβονται κάτω από μακρά μαύρα πέπλα επειδή τα σώματά τους θα προκαλούσαν την επίθεση των ανδρών.
Οι γυναίκες που περπατούν στους δρόμους του Καΐρου, του Νέου Δελχί, της Λίμας, της Μοσσούλης, της Κινσάσα, της Καζαμπλάνκα λέτε ν’ ανησυχούν μήπως εξαφανιστεί το φλερτ και η αβροφροσύνη;
Έχουν αυτές δικαίωμα να σαγηνεύσουν, να επιλέξουν, να κάνουν επίμονο φλερτ;

Ελπίζω ότι μια μέρα η κόρη μου θα περπατάει στο δρόμο το βράδυ, με μίνι φούστα και ντεκολτέ, ότι θα κάνει το γύρο του κόσμου μόνη της, θα παίρνει μετρό τα μεσάνυχτα χωρίς φόβο, χωρίς καν να το σκέφτεται.
Και ο κόσμος που θα ζεί τότε δεν θα είναι ένας κόσμος πουριτανικός.
Είμαι σίγουρη, θα είναι ένας κόσμος πιο δίκαιος, όπου ο χώρος για τον έρωτα, για την απόλαυση, για τα παιχνίδια του ξελογιάσματος θα είναι άπλετος και πιο όμορφος.
Σε σημείο που εμείς ακόμα δεν μπορούμε να φανταστούμε..

***Η συμβολή της Λεϊλά Σλιμανί (Γκονκούρ, 2016) στο δημόσιο διάλογο γύρω από τo #MeToo και την γαλλική εκδοχή του, #balancetonporc.Το άρθρο της Σλιμανί δημοσιεύτηκε στη Libération και, στην Ελλάδα, στην ιστοσελίδα "σινιάλο".

23 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

EVAGGELIASAKELLARIOU (24.08.2021)
Καλησπέρα, sven-Σάββα. Ενδιαφέρον το άρθρο της Λεϊλά Σλιμανί, που αναδημοσιεύεις. Δεν έχω παρακολουθήσει τους αγώνες της συγκεκριμένης και δεν έχω ασχοληθεί με το φεμινιστικό κίνημα (έχω διαβάσει μόνο την ιστορία του). Στο άρθρο της Λεϊλά Σλιμανί δε παύει να είναι δυναμική και ρομαντική. Κανένας δε γεννιέται γουρούνι, γίνεται όμως κατά τη διάρκεια της ζωής, ανάλογα σε τι περιβάλλον και συνθήκες μεγαλώνει. Στο να γίνεις ρατσιστής ή μισογύνης ή αντί-φεμινιστής παίζει ρόλο, πρώτα από όλα, το οικογενειακό περιβάλλον και η κοινωνία (αν είναι οικονομικά και κοινωνικά αναπτυγμένη ή όχι). Δεύτερος λόγος για να γίνει κάποιος ή κάποια "γουρούνι" είναι και η εκκλησία, όποια θρησκεία και εάν εκπροσωπεί, δηλαδή κατά πόσο επηρεάζει τα άτομα και τη κοινωνία. Αυτά τα ολίγα από μια πρώτη ανάγνωση.
sven (24.08.2021)
Ευαγγελία,
η Γαλλο-Μαροκινή Λεϊλά Σλιμανί είναι μια πολύπλευρα ταλαντούχα νέα γυναίκα (ηθοποιός, δημοσιογράφος, βραβευμένη συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου, διπλωμάτης) που αυτό που τη χαρακτηρίζει, κυρίως, είναι η γραφή της. Δεν θα ΄λεγα πως ανήκει σε κάποιο φεμινιστικό κίνημα, υπερασπίζεται, όμως, το δικαίωμα των γυναικών για ισοτιμία με τον άντρα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό, άλλωστε, διαφαίνεται σε ολόκληρο το άρθρο της που αναδημοσιεύω, με αφορμή την έξαρση τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά απίστευτης βιαιότητας έναντι των γυναικών. Δεν ευθύνεται η πανδημία για αυτό. Η πανδημία είναι μία επιπλέον αφορμή. Οι αιτίες είναι διαχρονικές και ενεργοποιούνται όταν η εσωτερική και εξωτερική ένταση αυξηθεί. Είναι η, από αρχαιοτάτων χρόνων, αίσθηση των περισσοτέρων ανδρών πως έχουν το "δικαίωμα" και την εξουσία να χειρίζονται και να μεταχειρίζονται τη γυναίκα που τους "ανήκει" κατά το δοκούν. Είναι οι ίδιοι άνδρες που λειτουργούν ανάλογα και με τα άλλα ευάλωτα και αδύναμα μέλη αυτής της κοινωνίας, τα ίδια τους τα παιδιά...

Έχουν μεταφραστεί τέσσερα βιβλία της Λεϊλά Σλιμανί, στα ελληνικά (Γλυκό τραγούδι [βραβείο Goncourt το 2016, Η χώρα των άλλων, Σεξ και ψέματα, Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες). Αξίζει τον κόπο να τη γνωρίσει κάποιος μέσα από τα γραπτά της.

Καλή συνέχεια!
Orfeus (24.08.2021)
Οι θρησκείες δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μέσον για να σε δέσουν στο άρμα του συστήματος, και γενικώς, δεν με ενδιαφέρουν. Δεν μπορώ όμως να μη δεχθώ μια πολύ μεγάλη αλήθεια: Το απόλυτο Ναδίρ στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, είναι η επινόηση του Ισλάμ.
sven (25.08.2021)
...ιδεολογίες ή θρησκείες του φαλλού, της υποταγής και του μίσους θα μπορούσαν κάλλιστα να ονομασθούν.....

Το πάλαι ποτέ, και "οι δικοί μας" επιχείρησαν να επιβληθούν δια της βίας που προκάλεσαν λουτρά αίματος(δες, Σταυροφορίες).

Η οποιαδήποτε μορφή βίας, που δεν αποτελεί πράξη άμυνας, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, όποια θεωρητικά επιχειρήματα και αν επικαλείται...
freddieKrueger (25.08.2021)
Ας θυμηθούμε όλοι μια βασική θεμελιώδη αρχή.
Τα δικαιώματά σου ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου.

Εμένα ως άνδρα με θίγει η παρουσία μιας γυμνής γυναίκας στο χορτάρι να απολαμβάνει ελεύθερη τον ήλιο.
Διότι εκτός του ότι δε σέβεται τη δημόσια αιδώ,δε σέβεται και τις ορμές ή ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ μου ως άνδρα.
Με προκαλεί λοιπόν να την ποθήσω ως σάρκα άμεσα,και αυτό αποτελεί μιας μορφής βιασμού της ψυχής μου.
Γιατί με αναγκάζει να κουκουλώσω τους πόθους μου και να καταπιώ το πάθος μου ώστε εκείνη να λιάζεται ελεύθερη στον ήλιο.
Τι σόι ελευθερία είναι αυτή που είναι τόσο μονόπλευρη εκτός και αν η γυναίκα αυτή περιστοιχιζόταν μόνο από άλλες γυναίκες ή από ομοφυλόφιλους άνδρες?

Η γυναίκα σαφώς έχει δικαίωμα να περιποιείται τον εαυτό της και να επιδικνύει εντός ορίων τη θυληκότητά της.
Όχι όμως να κυκλοφορεί με τη μίνι φούστα ως το υπογάστριο και να δείχνει το στριγκάκι της!Αυτό επίσης αποτελεί ασέβεια!!
Η γυναίκα τέλος που θηλάζει ΔΗΜΟΣΙΑ το μωρό της!!Γιατί είναι υποχρεωμένος να βλέπω το στήθος της και πράγματι να κοκκινίζω από αμηχανία και ντροπή?

Η γυναίκα σαφώς μπορεί να κάνει καμάκι σε ένα άνδρα αρκεί να κρατήσει τη θηλυκότητά της!!
Φυσικά επίσης μπορεί να αλλάξει γνώμη για το στόχο της.Ανθρώπινο.

Το άρθρο αυτό έχει μια γεύση φεμινιστική και ειλικρινά δεν ξέρω γιατί το ανάρτησες sven!

Έχουμε μπουχτίσει από μια κοινωνία γεμάτη μισανδρισμό,που σταυρώνει την πατριαρχία ενώ εξυψώνει ανισσσόροπα την εξουσία των γυναικών!

Τα δύο φύλα οφείλουν να συνυπάρξουν αρμονικά διατηρώντας τους ρόλους που τους έδωσε η φύση!
Άνδρες και γυναίκες δε γίνεται να εξισωθούν!
Που είναι ένα άρθρο να διεκδικεί τα δικαιώματα των ανδρών?
Γιατί ο καθηγητής έδρας είναι ο εγκληματίας και οχι το ΠΟΥΤΑΝΑΚΙ που σκάει μύτη στις διαλέξεις του με το σουπερ μινι και ΣΥΝΑΙΝΕΙ ως ΕΝΗΛΙΚΑΣ να περάσει τα μαθήματα πηγαίνοντας μαζί του στο κρεβάτι?
Συλλάβατε το Λιγνάδη και το Φιλιπππίδη και μπράβο σας...
Τα εκατοντάδες ξέκωλλα που ξεσαλώνουν κάθε νύχτα ημίγυμνες και προσβάλλουν τα ήθη προκαλώντας τα ανήθικα γιατί δεν τα μαζεύουν?
CRAZYFORGUITARS (25.08.2021)
@freddieKrueger
Μα καμία γυναίκα δεν σάς προκάλεσε να δείτε το στήθος της όταν θηλάζει. Σχολιάζω αυτό το σημείο γιατί μου φάνηκε εξωφρενικό. Φροντίζει το παιδί της εκείνη τη στιγμή, αν δεν μπορείτε να το βλέπετε, είναι δικό σας θέμα. Προσωπικά παρ' όλο που νιώθω και εγώ έλξη για γυναίκες, ποτέ δεν θα με ερέθιζε, προκαλούσε ή έφερνε σε αμηχανία με όποιο τρόπο αυτό το σκηνικό. Είναι ανθρώπινο, φυσικό και απαραίτητο. Σχετικά με την ενδυμασία και τη συμπεριφορά δεν αντιλέγω βέβαια, υπάρχουν γυναίκες που γίνονται επίτηδες προκλητικές, αλλά άλλες απλά ντύνονται και μακιγιάρονται όπως τους αρέσει. Αν σάς προκαλούν δα τόσο πολύ, μπορείτε απλά να στρέψετε το βλέμμα σας αλλού. Εγώ θεωρώ τη συμπεριφορά πιο προκλητική από την ενδυμασία. Και αν το πάρουμε σε αντιστοιχία, κι εμένα δεν μ' αρέσουν οι άντρες που φοράνε μαγιό speedo, αλλά δεν θα κάτσω να ασχοληθώ τόσο με τις ενδυματικές τους επιλογές ή με το τι θέλουν να προβάλλουν, απλά τους προσπερνώ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό σάς φαίνεται τόσο δύσκολο στο γυναικείο πληθυσμό. Και όσον αφορά το "να ξαπλώνω στο χορτάρι μισόγυμνη" ίσως να είναι μια ρομαντική υπερβολή. Ωστόσο όλα τα υπόλοιπα, δεν φαίνονται ως υπερβολές, παρά ως πράγματα εντελώς καθημερινά. Ακόμη, στα πανεπιστήμια έχω ακούσει από τον περίγυρό μου, ιστορίες για καθηγητές που κάνουν σεξιστικά και απρεπή σεξουαλικά σχόλια σε κοπέλες, που όχι μόνο θα φοράνε "αξιοπρεπή" ρούχα, αλλά και την εργαστηριακή ρόμπα... Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι θέμα εμφάνισης, αλλά ξεκάθαρα θέμα νοοτροπίας καθηγητή. Δεν έχω ακούσει ειδικά τα τελευταία χρόνια για εξαγορές καλύτερου βαθμού από φοιτήτριες με τη θέλησή τους, χωρίς βέβαια να αποκλείω ότι ίσως να γίνεται αυτό. Δεν έχω βρεθεί ακόμα σε πανεπιστημιακό χώρο, για να γνωρίζω κάπως καλύτερα επ' αυτού.
Εγώ από το κείμενο αντιλήθφηκα, δύο πράγματα. Πρώτον ότι οι γυναίκες συχνά χάνουμε λόγω φύλου κάποια βασικά δικαιώματα που για τους άντρες είναι αυτονόητα. Και δεύτερον, μια ελπίδα οι άντρες να ξεφύγουν από τη συστηματική καταπίεση που τους θέλει σκληρούς, διαρκώς ερωτικούς και διεκδικητές. Δεν κατάλαβα ωστόσο τι εννοείτε γράφοντας ότι τα δυο φύλα πρέπει να διατηρούν τους ρόλους τους για να συνυπάρξουν αρμονικά. Ποιοι είναι ακριβώς οι ρόλοι που η φύση έχει αναθέσει στο κάθε φύλο?? Μου ακούγεται υπερβολικά ψυχαναγκαστικό αυτό.
freddieKrueger (25.08.2021)
Ξεκινω να σχολιαζω 1 προς 1:Το στηθος μιας γυναικας αποτελει μερος του γυμνου της σωματος.
Ετσι αν θελει να φροντισει το παιδι της ας το κανει ιδιωτικα.
Τα εν οικω μη εν δημω.Σου λεει κατι αυτη η φραση;
Αλλοιως ας κανουμε και την αναγκη μας δημοσια τοτε.Μη τα ισοπεδωνουμε ολα.
Αν δε μπορεις να με βλεπεις μα αφοδευω δημοσια δικο σου θεμα.Εεε οχι δε παει ετσι.
Ειπαμε:Εκει οι ελευθεριες σου σταματανε εκει που αρχιζουν οι δικες μου.
-ο ανδρας "προκαλει" διαφορετικα απο οτι μια γυναικα.Οριστε μια ειδοποιος διαφορα των 2 φυλων.
Αλλο πραγμα να φορα μια γυναικα μια...χορδη για μαγιο που παραπεμπει σε απευθειας σεξουαλικη προκληση και αλλο ενας ανδρας κατι αντιστοιχο.
Φυσικα οι γυναικες θα ταν αφυσικο να λειτουργησουν ως...ανδρες!
Ο ανδρας αγεται απο ορμη,απο αμεσο παθος κι ερωτισμο.Η γυναικα απο αλλες δυναμεις.Οποτε ναι,εσυ μπορει και να προσπερασεις.
Παμε παρακατω:
Ο ανδρας αν δεν ειναι διαρκως ερωτικος και διεκδικητης(το σκληρος το αφηνω απ εξω καθως σαφως μπορει να εχει ευαοσθησιες)τοτε ΔΕΝ ειναι ανδρας.
Σε ενα κοσμο που ουτως η αλλως εχει χαθει το μετρο του ηθους,πιστεψε με για ενα καθηγητη που δεν ασκει αξιοκρατικα τα καθηκοντα του,υπαρχει και μια φοιτητρια προθυμη να κερδισει το μαθημα με το...σωμα της...
Το οτι υπαρχουν και σωστοι ανθρωποι δεν αντιλεγω.Απλα δε φταιει μονο η μια πλευρα
...τα..."γουρουνια".
Δε μπορεις κυρια μου να προκαλεις και μα αποκαλεις γουρουνι ενα ανδρα επειδη επροκληθη απο το στυλ που κινεισαι!
Κρατα τη γυμνια σου για τα ματια του ανδρα σου,του αγοριου σου αυτου που ξεχωρισες τελος παντων
Και μη θες να ικανοποιησεις την ψυχαναγκαστικα μικρη σου αυτοεκτιμηση και ματαιδοξια μεσω της προκλησης!
Ο ρολος του ανδρα ειναι να ειναι δυνατος,κυνηγος,ερωτικος και να αποπνεει εμπιστοσυνη στη γυναικα η οποια εχει αναγκη να νοιωσει ασφαλεια στα μπρατσα του...
Αυτο ειναι το φυσιολογικο και οχι γυναικες να κατουρανε ορθιες και ανδρες να υποστηριζουν φεμινιστικα κειμενα!
Η γυναικα εχει ομορφια οταν ειναι θυληκο.Οταν ειναι λεπτεπιλεπτη,ευθραυστη,ομορφη εκ φυσεως(και οχι επειδη εδειξε τον κωλο της η φορεσε το στρινγκ).
Δες τι γινεται στα social που η καθε μαιμοδοφατσα πηγε γυμναστηριο και μοστραρει την δηθεν ομορφια της μεσω προκλησης!
Δυστυχως φτασαμε στο αλλο ακρο!
Αν μια γυναικα νοιωθει καταπιεσμενη σημερα που εχει ισες ευκαιριες σε μορφωση,σε εργασια και ψηφο...μονο και μονο επειδη δε μπορει να κυκλοφορησει σαν πορνοσταρ χωρις να παρενοχληθει...
Εεεε τι να σου πω!
Καταπτυστες!
freddieKrueger (25.08.2021)
Υγ μενω σε μια φραση σου που ειναι πολυ σημαντικη:
Εσυ δε θα κατσεις να ασχοληθεις με ενα μαγιο speedo σε ενα ανδρα.
Θα το θεωρησεις ενδυματικη επιλογη.
Φαντασου τωρα ενα ανδρα να μην προκληθει και τοσο απο ενα...στρινγκ...και να το θεωρησει ενδυματικη επιλογη προσπερνωντας!
Μηπως περιγραφεις ετσι εναν ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΔΙΣΤΡΟ;
Γιατι μονο αυτος δε θα καυλωσει σε ενα τετοιο θεαμα παρα θα κρινει φευγαλεα την ενδυματικη σου επιλογη και ισως το...make up σου και τα...νυχια σου!
freddieKrueger (25.08.2021)
Υγ2:Ο τιτλος ειναι προκλητικοτατος
Η αρθογραφος χαρακτηριζει ως γουρουνια οσους "καταπατουν" την ασυδοσια της.
Δε ζητα δικαιοσυνη ουτε ελευθερια.
Ζητα ΑΣΥΔΟΣΙΑ.
Ακριβως οτι κανει ο ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ,ενα κινημα πληγη για την ανθρωπινη ιστορια...
Θα κλεισω τελος με μια διαπιστωση,περα απο την αποψη μου,την αποψη σου,του κτλ
Τετοια αρθρα το μονο που πετυχαινουν ειναι διογκωση του χασματος των δυο φυλων και ακομη μεγαλυτερο ΜΙΣΟΣ αναμεσα τους.
Γραψτε κατι ομορφο.Κατι που γεφυρωνει οχι κατι τοσο διχαστικο.
Στο τελος θα κυκλοφορουμε ετοιμοι να παρουμε ο ενας το κεφαλι του αλλου με μονη αφορμη το φυλο του
Δειτε τι επαθε γυναικα απο 400 φανατικους Πακιστανους επειδη εκανε φωτογραφηση για το instagram.
Μπραβο crazyforguitars δωσε τροφη για παραπανω μισος σε τετοια αληθινα γουρουνια ,μεσω των δηλωσεων σου και μεσω υποστηριξης αρθρων σαν αυτο που ανεβασε ο sven...
Orfeus (25.08.2021)
Σάββα,
το οτι θεωρώ απόλυτο ναδίρ την επινόηση του Ισλάμ, δεν σημαίνει ότι θεωρώ πως ο χριστιανισμός είναι το ζενίθ, όπως δεν σημαίνει και ότι τον δέχομαι.
EVAGGELIASAKELLARIOU (25.08.2021)
Καλησπέρα σε όλους.
Πριν γράψω οτιδήποτε, να διευκρινίσω ότι δεν είμαι φανατική φεμινίστρια και ότι δεν έχω ασχοληθεί με το φεμινιστικό κίνημα. Απαιτώ, όμως, να μου φέρονται με ευγένεια, με σεβασμό και ισότιμα, γιατί είμαι μια γυναικεία οντότητα και γιατί έτσι φέρομαι και εγώ στους άντρες.
Θα συμφωνήσω σε αρκετά πράγματα με την crazyforguitarsκαι θα διαφωνήσω μαζί σου, Χρήστο, σε λίγα πράγματα.
Κατ΄ αρχάς ο sven αναδημοσίευσε ένα άρθρο μιας αξιόλογης γυναίκας. Μου πήρε αρκετή ώρα η έρευνα στο διαδίκτυο για τη Λεϊλά Σλιμανί (Συγνώμη, Σάββα, που δε στάθηκα στα γραφόμενα σου!).
Θα διαφωνήσω, όχι γράφοντας επιχειρήματα, αλλά με προσωπικές εμπειρίες. Τον Ιούλιο του 1980, την πρώτη μέρα στη δουλειά, φορούσα μια εμπριμέ μπλε φούστα μέχρι το γόνατο και μια αμάνικη πλεκτή μπλούζα με μικρές-μικρές τρύπες σε απαλό ροζ χρώμα. Αφού ορκίστηκα , ο προσωπάρχης με παρατήρησε για τη προκλητική εμφάνισή, όπως αυτός θεώρησε. Δεν του έδωσα σημασία και τη μπλούζα τη ξαναφόρεσα. Μου τόνισε δε, ότι τα παντελόνια δεν επιτρέπονταν για τις γυναίκες στο δημόσιο. Αυτό το τελευταίο καταργήθηκε το 1986 με μια εγκύκλιο. Δεν θυμάμαι και δεν ξέρω το ιστορικό της έκδοσης της συγκεκριμένης εγκυκλίου. Φυσικό ήταν ότι οι γυναίκες του Υπουργείου το γιόρτασαν δεόντως.
Το 1990 έγιναν διορισμοί νέων υπαλλήλων και με εντολή του τότε γενικού γραμματέα επελέγησαν μόνο άντρες. Οι υπό διορισμό γυναίκες και οι γυναίκες-υπάλληλοι, μέσω του συλλόγου των υπαλλήλων του υπουργείου διαμαρτυρήθηκαν και η απάντηση του γενικού γραμματέα ήταν ότι ναι μεν η Παιδεία ήταν θηλυκού γένους, αλλά η διοίκηση της ήταν αρσενική υπόθεση.
Περάσαν τα χρόνια, αλλά η συντηρητική νοοτροπία εξακολουθούσε να υπάρχει. Ήρθε η ώρα να γίνουν κρίσεις για θέσεις ευθύνης. Το υπηρεσιακό συμβούλιο, στο οποίο υπήρχαν και γυναίκες, έκρινε, με αναλογία τρεις άνδρες προς μία γυναίκα, να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Υπήρξαν, βέβαια, ενστάσεις, προσφυγές κ.λπ., αλλά εις μάτην. Τέλος πάντων, πέρασε και αυτό.
Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι οι γυναίκες υφίστανται αδικίες και δεν έχουν γίνει ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Οι άνδρες έχουν περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή και στην εργασία. Τώρα για τον ερωτικό τομέα και τον ερωτισμό, έχω πολύ προσωπική άποψη και δεν επιθυμώ και δεν θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας.
freddieKrueger (25.08.2021)
Ευαγγελία με όλο το σεβασμό αλλά δε μιλάμε για μια απλή φούστα πάνω από το γόνατο
Πολυ αμφιβάλλω αν προσεχεις τι γράφω
Η αν γράφεις απλά για να γράψεις
Τι ακριβώς καθιστά αυτή την "κυρία" αξιόλογη;
Ο προκλητικός τίτλος του άρθρου της;
Που μόνο διχόνοια σπέρνει;
Νομίζεις οτι το αντίπαλο ανδρικο στρατόπεδο θα κάτσει να ακούει όλα αυτά;
Η αντιδράσει βίαια με θύματα πολλές γυναίκες;
Έχεις αντίληψη τι γίνεται γύρω σου;
Ξέρεις ποσοι άνδρες έχουν καταλήξει να μισούν θανάσιμα τις γυναίκες;
Πόσα αληθινά γουρούνια τις απειλούν στ αλήθεια;
Ο διχαστικός λόγος δε βελτιώνει τίποτα
Μη λέμε ξανά τα ίδια και τα ίδια
Οι γυναίκες ψηφίζουν ισότιμα οι γυναίκες έχουν καταλάβει αξιώματα και δικαίως
Ασκούν υπεύθυνα επαγγέλματα
Αλλά όχι και να φωνάζετε επειδή σας στερούν το δικαίωμα να εκφράζετε τη ματαιόδοξια σας δείχνοντας το...λιλί σας!!!
Ελεος πια
Εσυ δεν εισαι Ευαγγελία που υποστηριξες τη Μανα που χόρεψε γυμνή μπροστά στην κόρη;
Μπραβο Ευαγγελία που επικροτήσες τη μην μιας σημερινής βιζιτομορφης ινφλουενσεε των μίντια
Μπραβο παιδιά παίξτε το προχω
Μοντέρνοι
Αν βρισκόσουν εσυ στα χέρια των 400 ήθελα να ξερά τι θα κάνες Ευαγγελία
Θα τους μίλαγες για δικαιώματα;
Γι αυτο προσοχή παιδιά
Κάτι τέτοιες αξιόλογες "κύριες"είναι που έριξαν το λάδι της φωτιάς που θα σας καψει
EVAGGELIASAKELLARIOU (25.08.2021)
Καλησπέρα, Χρήστο. Να σε διορθώσω λίγο. Δεν γράφω, απλά για να γράφω. Μέσα από τις εμπειρίες μου λέω τη γνώμη μου ελεύθερα. Στο topic: Μαμά είμαι χοντρή δεν έγραψα τίποτε ούτε υποστήριξα ποτέ την μητέρα που χόρεψε γυμνή μπροστά στη κόρη της. Δεν το έπαιξα ποτέ προχωρημένη, αλλά ποτέ στη ζωή μου δεν καταπιέστηκα για να έχω απωθημένα. Οι άνδρες της ζωής μου δε μίσησαν το γυναικείο φύλο και όσους γνωστούς άντρες έχω στο κοινωνικό κύκλο μου σέβονται τις γυναίκες τους και ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι υπάρχουν γυναίκες, που προκαλούν και προξενούν κακό στον εαυτό τους. Όμως είναι οι εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν το κανόνα. Γιατί, λοιπόν αυτή η επίθεση; Επειδή έζησα μια ζωή, όπως την ήθελα, χωρίς να προκαλώ το κοινό αίσθημα, τους άντρες και τη δημόσια αιδώ; Εάν με είχες προσέξει, θα έβλεπες ότι μεγάλωσα μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον, με μια οικογένεια χωρίς ταμπού και στη πρώτη μου τοποθέτηση στο παρόν post του Σάββα έγραψα ότι γουρούνι δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι (μη το παίρνεις προσωπικά, γενικά μιλάω και γράφω) κάτω από ορισμένες συνθήκες οικονομικές ή κοινωνικές ή θρησκευτικές.
freddieKrueger (25.08.2021)
Ευαγγελία πάτα φρένο σε παρακαλώ.
Οι ενστάσεις μου ήταν
-ο χαρακτηρισμός της συγγραφέως ως αξιόλογου ατόμου επειδή...την έψαξες απλά στο Google.Το ότι γράφει κείμενα που διογκώνουν το μίσος ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες δε σε άγγιξε.
-η αναφορά στην προσωπική σου εμπειρία δε με ενόχλησε,απλά είναι μια εντελώς επιφανειακή και ουδέτερη κατάθεση μια και αποτελεί πραγματικότητα δεκαετιών πίσω.
Στο σήμερα η γυναίκα απολαμβάνει πολλά δικαιώματα.
Το σόι μου είναι γεμάτο από γυναίκες με αξιόλογη καριέρα σε επιστήμη και τέχνη.
Καμμία διάκριση δεν έγινε ποτέ εις βάρος τους και ποτέ δε τους στερήθηκε το δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα και με αξιοπρέπεια.
Οτιδήποτε άλλο γράφει η ''κυρία'' που θαυμάζεις είναι ασεβές,εμετικό και προκλητικό.
ο όρος γουρούνι είναι άτοπος ούτως ή άλλως και σίγουρα δε το παίρνω προσωπικά γιατί ουδεμία σχέση με γουρούνι έχω.
Μήπως όμως θα πρεπε όντως να παρεξηγηθώ μια και με συνδέεις με την έννοια έστω έμμεσα?(τι τι θες την επεξήγηση ''γουρούνι ΔΕΝ είσαι?'')
Μήπως εσύ έχεις μια...μουλαρίσια στάση να μην διαβάζεις τι γραφουν οι συμφορουμίτες σου?
Μόνο στα εύκολα σε βλέπω:Πάντα να κρατάς μια ουδέτερη επιφανειακή στάση.
Για τελευταία φορά:
Διάβασε προσεχτικά τι γράφω και άσε τι έκαναν οι άνδρες της ζωής σου η δηλώσεις ότι ''μερικές γυναίκες προκαλούν''
Γιατί η συγγραφέας που θαύμασες είναι μια από αυτές.
Και σοβαρά τώρα,αν νοιώθεις ότι ΔΕΝ μπορείς να κατανοήσεις τα γραφόμενά μου κάνε ότι έκανε και ο Σάββας ή ο Ορφέας:ΑΝΟΗΣΕ ΜΕ.
Το προτιμώ από το να έχουμε μια συννενόηση μπουζούκι.
Έγινα κατανοητός?
freddieKrueger (25.08.2021)
ΥΓ Προς Ευαγγελία.Ζητώ συγγνώμη για την ένταση και για την όποια επίθεση.
Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σου Ευαγγελία μου.
Δε θα επιτρέψω σε αυτό το κείμενο να λειτουργήσει διχαστικά και μεταξύ μας...
Αυτά...
sven (29.08.2021)
Γεια και χαρά σου Γιώργο!

Μόλις μπήκα σπίτι, ερχόμενος από τη δεύτερη δόση διακοπών μου, και έκατσα αμέσως να σου απαντήσω. Χαίρομαι για το πάρτι που προκάλεσε η ανάρτησή μου. Ήμουν απόλυτα βέβαιος για αυτό!!! Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για πολύ πιο χαρούμενα πράγματα! Μέρος, λοιπόν, των διακοπών μου αυτών ήταν η τέταρτη, τα τελευταία 10 χρόνια, επίσκεψή μου στα χωριά του Ασπροποτάμου, στη νότια Πίνδο, εκπληκτική φύση, που προσφέρεται για μοναδικές εκτός δρόμου ορεινές διαδρομές, και που στη συνιστώ ανεπιφύλακτα. ιδιαίτερα αν τη συνδυάσεις με διαμονή στο Pyrgos Mantania. Οι Καλαρρύτες, στα Τζουμέρκα, για ρακή στο περίφημο καφενείο του Ναπολέοντα, απέχουν πλέον, μετά το δρόμο που έχουν φτιάξει τα τελευταία χρόνια, μόνο 24 χιλιόμετρα, μέσα από μία μαγευτική ορεινή διαδρομή, ανάμεσα σε φανταστικές βουνοκορφές. Στο συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!

Ας έρθουμε τώρα στα πιο πεζά -:). Φυσικά και δεν σκέφθηκα, σε καμία περίπτωση, πως μπορεί να εννοείς κάτι τέτοιο. Σε γνωρίζω πλέον αρκετά καλά, όπως πολλούς άλλους εδώ μέσα...-:)

Καλή βδομάδα να έχουμε και καλή συνέχεια!
Orfeus (29.08.2021)
Σάββα,
σ' ευχαριστώ για την πρόταση. Θα έχω υπόψη τα χωριά του Ασπροπόταμου (σου έχω πει ότι με γοητεύουν τα ποτάμια;) στο μέλλον.

Προς το παρόν, έχω μπροστά μου τη Μάνη που θα την επισκεφθώ τώρα στις αρχές του Σεπτέμβρη για κάνα-δυο βδομάδες, και γυρίζοντας από εκεί, θα έρθω στη Θεσσαλονίκη, όπως σου έχω πει. Θα τα π(ι)ούμε λοιπόν από κοντά!

Καλή βδομάδα και καλή συνέχεια επίσης.

Orfeus (29.08.2021)
Υ.Γ.
Για την ημερομηνία της άφιξής μου στην πόλη σου, θα σε ενημερώσω σχετικά.
EVAGGELIASAKELLARIOU (30.08.2021)
Καλησπέρα σε όλους.
Προς: Sven & Orfeus. Nα περνάτε καλά και όταν συναντηθείτε στη Θεσσαλονίκη, θέλω μια χάρη. Να τα πείτε, αλλά άμα τύχει να πιείτε κάτι, να πιείτε και ένα ποτηράκι στην υγεία μου. Έχω μια παράκληση-υπόδειξη να κάνω: Να αποφύγετε το ούζο Πλωμαρίου, γιατί οι κληρονόμοι του κυρίου Ισίδωρου έχουν χαλάσει τη γεύση του και το μπουκάλι ανοίγει δύσκολα το άτιμο.
Προς: freddieKrueger. Χρήστο, δεν θα συνεχίσω τη συζήτηση και δεν θα σχολιάσω τις απόψεις σου, γιατί η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Θα σταθώ, όμως, στη φράση σου: "...Δε θα επιτρέψω σε αυτό το κείμενο να λειτουργήσει διχαστικά και μεταξύ μας..." . Πάλι θα μιλήσω από προσωπική εμπειρία και θα γράψω ότι η πραγματική φιλία ξεκινάει πάντα με μια δημοκρατική διαφωνία, όπου ο καθένας εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Με μια τέτοια διαφωνία γνώρισα τη κολλητή και μοναδική φιλενάδα μου και τον άντρα της, πριν τριάντα τόσα χρόνια. Επιπλέον, η γνώμη μου είναι ότι η φιλία θέλει αμοιβαιότητα και να μη είναι μονομερής. Αυτά τα τα ολίγα.
Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια σε όλους.
Orfeus (30.08.2021)
Ευαγγελία,
σ ευχαριστώ για την υπόδειξη, αλλά πιστεύω ότι θα πιούμε ρακές. Οπότε ναι, μια ρακή για σένα θα την πιούμε. Όσο για το ούζο όχι μόνο δεν το πίνω, αλλά ακόμα και η μυρωδιά του με χαλάει!
sven (30.08.2021)
Ευαγγελία,

αυτό που ζητάς είναι το μόνο εύκολο! Κι εγώ, δεν πίνω ποτέ ούζο, μόνο τσιπουράκι με ή άνευ γλυκάνισου, αν είναι ποιοτικό. Τσίπουρο χρησιμοποιώ, μερικές φορές, σε μια συγκεκριμένη συνταγή για σαγανάκι γαρίδες με κόκκινη σάλτσα!!!

Όταν ζούσε ο αείμνηστος Νικόλας, επειδή ήμασταν μεγάλη παρέα και πίναμε πολύ, οπωσδήποτε 1-2 φορές τη βδομάδα, φτιάχναμε κάθε χρόνο το δικό μας τσίπουρο που ήταν πραγματικά βελούδινο. Δεν υπήρξε άνθρωπος που να μη του άρεσε, πράγμα σπάνιο για τσίπουρο. Στο καζάνεμά του, που διαρκούσε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, γίνονταν τα απόλυτα γλέντια που άφησαν εποχή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το τραγούδια, τι όργανα, τι χοροί, τι ανέκδοτα, τι ιστορίες μοναδικές που ακούγαμε. Οι περισσότεροι μουσικοί της πόλης και όχι μόνο περνούσαν από εκεί και έδιναν το στίγμα τους...

Αξέχαστες και μοναδικές εποχές...
sven (30.08.2021)

***εκ παραδρομής, έγραψα πως χρησιμοποιώ τσίπουρο στην εκτέλεση μιας συνταγής για γαρίδες σαγανάκι. ΛΑΘΟΣ!!! Εννοώ ΟΥΖΟ και ΟΧΙ τσίπουρο!!!!

Μέθυσα και μόνο θυμούμενος τα όμορφα...
tallos (31.08.2021)
Σβεν,οι σταυροφορίες ήταν εκστρατείες πολιτικού χαρακτήρα,οι σταυροφόροι ήταν στην πλειοψηφία πρώην κατάδικοι,τυχωδιωκτες και μισθοφόροι.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
sven
από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/svenΕπίσημοι αναγνώστες (39)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links