Οι ψίθυροι των πεθαμένων ονείρων
Μουσικολογο(α)τεχνία
21 Ιανουαρίου 2023, 08:24
Μπήκε δυναμικά το 2023


Δημοσιεύτηκε ήδη η πρώτη συνέντευξη για το 2023, αυτή που πήρα από τον Πασχάλη. Η φωτογραφία είναι από τα... παρασκήνια. Δεν τη δημοσίευσα στο άρθρο. Μέσα από το δερμάτινο, φοράω την μπλούζα του MusicHeaven αλλά δυστυχώς ξέχασα ν' ανοίξω το φερμουάρ για να φανεί!

Η επόμενη συνέντευξη (spoiler) είναι από τη Martha Johnson, τραγουδίστρια του καναδέζικου συγκροτήματος Martha and the Muffins που γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1980 με το τραγούδι "Echo Beach". Η τελευταία φορά που είχα πάρει συνέντευξη από ξένο καλλιτέχνη ήταν το μακρινό... 2012 από τον John Taylor των Duran Duran (προς μεγάλη χαρά της γυναίκας μου!).

Βλέπετε έδωσα μεγαλύτερο βάρος στις συνεντεύξεις Ελλήνων στιχουργών και συνθετών, μιας και η βιβλιογραφία που να αφορά τις ιστορίες πίσω από τα ελληνικά τραγούδια είναι σχεδόν... ανύπαρκτη (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Κι εδώ πάμε στο επόμενο θέμα. Οι εκδόσεις Άνω Τελεία -ένας νέος εκδοτικός οίκος- μού έκαναν πρόταση να εκδώσουν σε βιβλίο τις συνεντεύξεις μου με τις ιστορίες των τραγουδιών όπως τις αφηγούνται οι ίδιοι οι δημιουργοί. Έκανα μία συζήτηση σχετικά με τους όρους του συμβολαίου και τις προωθητικές ενέργειες και, μετά από κάποιες διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε και σε λίγες ημέρες θα υπογραφτεί το συμβόλαιο. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποια θέματα που με προβληματίζουν και θα τα συζητήσω μαζί τους, όπως π.χ. ότι προτιμούν να εκδώσουν σε πρώτη φάση τις συνεντεύξεις των στιχουργών, ενώ αυτές των συνθετών και των τραγουδιστών να ακολουθήσουν σε άλλο βιβλίο. Προσωπικά προτιμώ να μην υπάρξει αυτός ο διαχωρισμός, για πολλούς και διάφορους λόγους. Χώρια ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ιδιότητα αυτή είναι αδιαίρετη, π.χ. ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Γιάννης Καραλής και άλλοι οι οποίοι είτε γράφουν μουσική και στίχους, είτε σε κάποια τραγούδια μόνο τη μουσική και σε άλλα μόνο τους στίχους. Αμιγώς συνθέτες, όπως ο Νότης Μαυρουδής και ο Νίκος Αντύπας, είναι κρίμα να μείνουν απ' έξω. Αφηγήθηκαν ωραίες ιστορίες κι επιπλέον δίνουν και την άποψη του συνθέτη, ώστε ο αναγνώστης -πέραν της ιστορίας των τραγουδιών- να δει ολιστικά πως προσεγγίζεται και γράφεται ένα τραγούδι. Θέλω να πιστεύω ότι ΔΕΝ θα επιμείνουν οι εκδότες στην στάση τους.

Αυτή τη στιγμή έχω συγκεντρώσει πάνω από 320 ιστορίες τραγουδιών από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, σ' ένα σύνολο πάνω από 50 συνεντεύξεων, που μπορούν ν' αποτελέσουν πολύτιμη πηγή για την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Οι συνεντεύξεις βέβαια δεν τελειώνουν. Έχω να πάρω πολλές ακόμα. Αυτή η πρόταση για έκδοση ήρθε σε μία περίοδο που ολοκληρώνω το δεύτερο βιβλίο μου, ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους -μ' ένα καλαμάρι που κάνει τον γύρο του κόσμου και μπλέκει σε διάφορες απίθανες περιπέτειες- γεγονός που μ' αναγκάζει να αναβάλω την έκδοσή του για λίγα χρόνια.

Αν σ' όλα αυτά προσθέσει κανείς ότι συνεχίζω να κάνω έρευνα και να γράφω άρθρα και για ξένα τραγούδια κι ότι έχω και τη βιοποριστική δουλειά μου, η οποία έχει απαιτήσεις, ταξίδια, χρόνο κ.λπ., κι επιπλέον να γράφω ποιήματα και διηγήματα, καταλαβαίνει κανείς ότι ο χρόνος μου είναι περιορισμένος αλλά πάντα βρίσκω τρόπο ανάμεσα σ' όλα αυτά να... κοινωνικοποιούμαι κι όχι να απομονώνομαι. Οι 24 ώρες μείον 8 ώρες ύπνου και 8 ώρες εργασίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια και κάθε χρόνο εύχομαι να γίνει κάποιο... αστρονομικό θαύμα και αυξηθούν οι ώρες της ημέρας. Είναι και λίγο πεσιμιστικό, επίσης, να σκέφτομαι ότι λογικά -αν δεν συμβεί τίποτα απρόοπτο- μου απομένουν άλλα 20-30 χρόνια ζωής και δεν θα έχω ολοκληρώσει όλα όσα έχω στο μυαλό μου. Ευτυχώς, όταν με το καλό βγω στη σύνταξη θα έχω πολύ χρόνο να διαχειριστώ και σίγουρα δεν θα με πιάσει καμία κατάθλιψη ή προβληματισμός για τη διαχείριση του χρόνου. Αντιθέτως, ανυπομονώ... 

3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Circe (21.01.2023)
Καλή επιτυχία σε όλα όσα ξεκινήσετε!! Τον ταξίδι της δημιουργίας είναι ατελείωτο και είναι όμορφο να υπάρχουν άνθρωποι που ποτέ δεν το εγκαταλείπουν.
CHE (21.01.2023)
Ευχαριστώ πολύ!
jorge (21.01.2023)
Τι ωραίος τρόπος σκέψης και τι ευχάριστα νέα Κωνσταντίνε! Η δουλειά που έχεις κάνει είναι μοναδική και οι καταγραφές αυτές θα είναι πολύ όμορφο να μπουν σε ένα βιβλίο, νοικοκυρεμένα. Θα τις αναδείξουν ακόμη περισσότερο. Καλή επιτυχία στο νέο εγχείρημα!

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
che
Κωνσταντίνος Παυλικιάνης
Διοικητικό-Οικονομικό Στέλεχος
από ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/che

Tags

Ποίημα στίχοι Στίχοι ποίηση τραγούδι μουσικήΕπίσημοι αναγνώστες (1)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links